Χρηστικά

Δικαίωσε τις τράπεζες ο Αρειος Πάγος για τα δάνεια σε ελβετικό


Πρέπει να αποπληρωθούν με την τρέχουσα ισοτιμία. Πρόκριμα για αποφάσεις δικαστηρίων και για την τύχη συλλογικής αγωγής δανειοληπτών

Αποδεχόμενη τις απόψεις και τα επιχειρήματα των τραπεζών, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι οι δανειολήπτες  ελβετικού φράγκου πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με την τρέχουσα ισοτιμία.

Η απόφαση  εκδόθηκε επί προσφυγής δανειολήπτριας. Είναι όμως δεσμευτική για όλες τις προσφυγές που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο ή σε κατώτερα δικαστήρια και αφορούν την καταχρηστικότητα του συγκεκριμένου όρου που περιλαμβάνονταν στις δανειακές συμβάσεις.

Αποτελεί επίσης ασφαλή ένδειξη για την τύχη της συλλογικής αγωγής δανειοληπτών,  που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 Μαΐου, όπου θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά περίπου 65.000 δανειολήπτες ελβετικού, που έχουν ακόμη οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ – με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης. Αν υποχρεωθούν τελικά να τις εξοφλήσουν με την τρέχουσα ισοτιμία, θα πληρώσουν κατά μέσο όρο περίπου 45% περισσότερα, περί τα 10,2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα δάνεια αυτής της κατηγορίας είναι σε καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί.

Οι δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, είναι δηλωτικός όρος - και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Επί της ουσίας, η απόφαση κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν, αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους τραπεζικούς υπαλλήλους για τους ενδεχόμενους κινδύνους – τους οποίους αποδέχθηκαν.

 Η εισαγγελική πρόταση

Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει δανειολήπτρια που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας με το ευρώ. Η γυναίκα είχε πάρει το 2007 δάνειο 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ τότε) από τη Eurobank. Υποστήριζε ότι την προέτρεψαν γι' αυτό οι υπάλληλοι της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας. Επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα όπου υπάρχει κίνδυνος μεγάλης μεταβολής των ισοτιμιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα