Χρηστικά

Δημόσιο: Στοπ στις πρόωρες συντάξεις – Στον «αέρα» χιλιάδες υπάλληλοι


ΤΙ αναφέρει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο - Οι επιλογές του υπουργείου Εργασίας

Μπλόκο στην πρόωρη συνταξιοδότηση από τον Δημόσιο Τομέα πριν από το 62ο έτος ηλικίας, βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που είχαν καταθέσει αιτήσεις για πρόωρη σύνταξη και τώρα βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, έως και μία επταετία επιπλέον!

Με μια γνωμοδότηση - οδηγό για το status που θα ισχύει σε όλο το Δημόσιο, αναφορικά με την πρόωρη σύνταξη, το ΝΣΚ αποφάνθηκε κατά της συνταξιοδότησης από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022.  Στην απόφασή του, μάλιστα, το ΝΣΚ, σημειώνει πως η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται στο 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

6.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί (2.000) είχαν σπεύσει να καταθέσουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση, ωστόσο οι υποθέσεις τους είχαν «μπλοκαριστεί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό που άπαντες ανέμεναν για την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων, ήταν η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ήρθε τις προηγούμενες ημέρες και όπως προαναφέρθηκε, βάζει φρένο σε κάθε σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση στον Δημόσιο Τομέα, πριν από το 62ο έτος ηλικίας.

Το... μπαλάκι στο υπουργείο Εργασίας

Το... μπαλάκι, τώρα, πέφτει στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει ενώπιον του μια γνωμοδότηση, η οποία σαφώς δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για το «καθεστώς» που θα διέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνουν εργατολόγοι και ειδικοί επί του ασφαλιστικού, έχει δύο ξεκάθαρες επιλογές.

Η πρώτη είναι να αποδεχθεί πλήρως τη γνωμοδότηση και να καταργήσει πλήρως τη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη στο Δημόσιο και η δεύτερη να προχωρήσει σε μια μεσοβέζική λύση, εκδίδοντας υπουργική απόφαση με την οποία θα διαχωρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους ως εξής: να δίνει το δικαίωμα αποχώρησης με μειωμένα όρια σ’ όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν την υπουργική απόφαση, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο και για όσους είχαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά δεν κατέθεσαν τη σχετική αίτηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα