Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ισχυρή ανάπτυξη το 2024 – Οι «πηγές» ανησυχίας για την οικονομία


Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις που περιγράφονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 και προβλέπουν: ανάπτυξη 2,9% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κύριος μοχλός στην ανάπτυξη, που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,  θα είναι τα σημαντικά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και ο τουρισμός. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται με αποκλιμάκωση της ανεργίας και ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Την ίδια στιγμή το ΕΔΣ επισημαίνει ότι υπάρχουν εστίες κινδύνου και παράγοντες ανησυχίας, που μπορούν να εκτροχιάσουν την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών. Συγκεκριμένα αναγνωρίζει κινδύνους σχετικά με την γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, την διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την πιθανή εμβάθυνση της ύφεσης σε οικονομίες της ευρωζώνης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα