Πολιτική

Δίνουν τα χέρια Ε.Ε-Τουρκία


Συμφωνία για το Προσφυγικό. Από τις 20/3 η εφαρμογή -Συμφώνησαν Νταβούτογλου-Αναστασιάδης

Τα χέρια δίνουν οι 28 της Ε.Ε με την Τουρκία καθώς η τελευταία ολοκληρωμένη πρόταση του Ντόναλντ Τούσκ βρίσκει σύμφωνη τόσο την τουρκική πλευρά όσο και την κυπριακή, αναφορικά με τα ζητήματα που είχαν ανακύψει. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία, ίσως να είναι εύθραυστη, όπως σχολιάζουν διπλωματικοί αναλυτές, από την άλλη πλευρά αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο προβληματισμός που εξέθεταν δεν ήταν το τι ακριβώς θα συμφωνηθεί αλλά αν η Άγκυρα θα εφαρμόσει εν συνεχεία τη συμφωνία, τηρώντας απαρεγκλίτως  όρους και κανόνες χωρίς στρεψοδικίες και υπεκφυγές.

Το αναθεωρημένο προσχέδιο που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ -και το οποίο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές, εμπεριέχει προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

-Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ -δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

-Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.

-Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

-Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Η τελική συμφωνία προβλέπει μόνο μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το χθεσινό κείμενο των ηγετών της ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Juha Sipila, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η επανεισδοχή μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ για το προσφυγικό

Ως ένα βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων θεωρεί την συμφωνία η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Ωστόσο, σημείσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως η σημερινή συμφωνία είναι αρκετή, αλλά αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα.

Αναφερόμενη στις λεπτομέρειες της συμφωνίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα «καταφέρουμε ακόμα ένα χτύπημα, θα καταστρέψουμε το μοντέλο της δράσης των διακινητών έτσι ώστε και να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν εισέλθει στην Ευρώπη».

«Όσοι οι μετανάστες φτάνουν στην Τουρκία και επιχειρούν να περάσουν παράνομα θα αποστέλλονται πίσω και σε αυτή τη διαδικασία θα τηρούνται όλες οι συνθήκες διεθνούς δικαίου, θα καταγράφονται» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη βίζα προς την Τουρκία υπογράμμισε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις πριν απελευθερωθεί. «Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει σχέδιο έως τέλος Ιουνίου που θα αξιοποιηθεί πριν πάμε στην απελευθέρωση» υπογράμμισε. Ανέφερε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της εκταμίευσης της ενίσχυσης προς Τουρκία και θα υπάρξουν συζητήσεις για περαιτέρω βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Για την ενταξιακή πορεία σχολίασε ότι το κεφάλαιο 17 έχει ανοίξει, θα ανοίξει και το κεφάλαιο 33.

Ντ.Τουσκ: Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινά από 20/3

Την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε από την Τουρκία ανακοίνωσε και επίσημως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας. «Συμφωνήσαμε οι παράτυποι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρώπη από τις 20 Μαρτίου να επαναπροωθούνται στην Τουρκία», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ανησυχίες της Κύπρου ελήφθησαν υπ' όψη στην τελική συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας στην Ένωση.

«Το βράδυ της Πέμπτης μίλησα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, εκφράζοντάς του την υποστήριξή μας», είπε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα της χρηματοδότησης όσων συμφωνήθακαν για το προσφυγικό.

 


 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις