Σε θεαματική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι υποβαθμίζει, έστω και οριακά, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το Ταμείο προχωρά σχεδόν σε διπλασιασμό της εκτίμησής του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, στην φθινοπωρινή αναθεώρηση του World Economic Outlook (WEO), σε μια σπάνια περίπτωση όπου το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο για την οικονομία από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 6,5%, δηλαδή ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 3,3% που προέβλεπε την άνοιξη, στην έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα. Για το 2022, το Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός θα υποχωρήσει στο 4,60%. Αντίστοιχα, στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,5% το 2022, δηλαδή και στις δύο εκτιμήσεις το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο.
Στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, η έκθεση του Ταμείου είναι μάλλον άστοχη, προφανώς επειδή δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, που ήταν αρνητικός το 2020 (-1,30%) θα παραμείνει αρνητικός (-0,10%) και το 2021, παρότι ήδη τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 2%. Για το 2022, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 0,4%.
Σχετικά με την ανεργία, το Ταμείο προβλέπει σταδιακή μείωση. Ειδικότερα, από 16,4% το 2020, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 15,8% το 2021 και στο 14,6% το 2022. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι βαθιά ελλειμματικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, καθώς θα παραμείνει στο -7,4% του ΑΕΠ και το 2021, όπως το 2020, ενώ θα βελτιωθεί το 2022, στο -5,1% του ΑΕΠ.
Για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021 οριακά, από το 6% στο 5,9%, ενώ διατηρεί την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,9% το 2022. Μεγάλη (-1%) είναι η αναθεώρηση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος. Όπως εξηγεί το Ταμείο, η μικρή υποβάθμιση προβλέψεων για φέτος οφείλεται στην αλλαγή εκτιμήσεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, λόγω προβλημάτων στην πλευρά της προσφοράς (διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα), αλλά και στην επιδείνωση των προοπτικών αναπτυσσόμενων οικονομιών χαμηλού εισοδήματος λόγω της δυναμικής που αναπτύσσει η πανδημία. Αυτές οι πιέσεις σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των αναπτυξιακών ρυθμών σε οικονομίες που εξάγουν βασικά εμπορεύματα και σε αναδυόμενες οικονομίες.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι για την παγκόσμια οικονομία υπάρχουν πλέον καθοδικοί κίνδυνοι, κυρίως επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να διαδοθούν πιο επιθετικές παραλλαγές του κορονοϊού πριν προχωρήσουν σε επαρκή βαθμό τα προγράμματα εμβολιασμού. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις, εάν διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα μπορούσε να μεταβάλει τις πληθωριστικές προσδοκίες και να οδηγήσει σε πιο γρήγορη από το αναμενόμενο αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, δηλαδή σε μείωση των αγορών ομολόγων και αυξήσεις στα επιτόκια.