Οικονομία

Διπλάσιο από τον στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 – Εκτινάχθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ


Τα φοροέσοδα έδωσαν ώθηση και ανέβασαν το πρωτογενές πλεόνασμα - Πόσο μειώθηκε το δημόσιο χρέος

Μια ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική οικονομία «αποκάλυψαν» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του δημοσιονομικών το 2023. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η εγχώρια οικονομία ήταν σχεδόν διπλάσιο του στόχου που είχε ορίσει το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν στο 1,1% του ΑΕΠ, όταν το 2022 ήταν μηδενικό. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι στα τέλη του 2023 υποχώρησε στα 357 δισ. ευρώ, ή 161,9% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, από το 172,7% του ΑΕΠ το 2022 (356,8 δισ. ευρώ). Η ισχυρή αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στα 220,3 δισ. ευρώ το 2023 από τα 206,62 δισ.

Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων – Τα οφέλη για την οικονομία

Η σταθερά στην πολύ καλή πορεία των δημοσιονομικών το 2023, αποτέλεσε η ώθηση που έδωσαν τα φοροέσοδα. Σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρατηρήθηκε υπέρβαση καθαρών φορολογικών εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ύψους 647 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2024, που καταγράφονται δημοσιονομικά στο έτος 2023, ενώ παρατηρήθηκε συγκράτηση των δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ύψους 602 εκατ. ευρώ.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, τα 397 εκατ. ευρώ εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε 4 πεδία:

  • Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023.
  • Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης,
  • Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.
  • Τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος».
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα