Οικονομία

ΔΝΤ: Απάντηση στο δημόσιο χρέος ο πληθωρισμός


Νέα έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει πως ο υψηλός πληθωρισμός έχει ωθήσει τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν πως ότι η άνοδος των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας πως ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στο 95% το 2022 από 99% το 2020, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υποχώρησε στο 135% από 142% προηγουμένως. 

Ο αναπληρωρής διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Πάολο Μάουρο, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να στηρίζονται σε περαιτέρω μείωση του χρέους λόγω του «απροσδόκητου» πληθωρισμού. 

«Δεν μπορείς να εκπλήσσεις τους ανθρώπους συνέχεια» είπα και συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα για να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να θέσουν υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές. 

Ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε στο να δανειστούν οι κυβερνήσεις με χαμηλότερες αποδόσεις, αντί να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια.

Το Ταμείο αναφέρει πως μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μειώνει το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο για χώρες με χρέος μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ. 

Ο Μάουρο υπογράμμισε ότι το όφελος που είχαν οι φορολογούμενοι από την πληθωρισμό εις βάρος των ομολογιούχων δύσκολα θα επαναληφθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα