Οικονομία

ΔΝΤ: Η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης επιβραδύνεται


Πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο, κινήθηκε ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως αναφέρει σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας το γεγονός της ύπαρξης θυλάκων ανθεκτικότητας της ανάπτυξης παράλληλα με σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής.

Όπως τονίζεται, με αφορμή τη συνάντηση των ηγετών της G20 την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδία, το ΔΝΤ εκτιμά πως ο μεταποιητικός τομέας εμφανίζει σημάδια αδυναμίας μεταξύ των κρατών-μελών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ενώ σημειώνει πως το παγκόσμιο εμπόριο παρουσιάζει αδύναμη εικόνα. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζεται πως η ζήτηση για υπηρεσίες είναι ισχυρή, ειδικότερα στις χώρες που ο τουρισμός ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, το Ταμείο διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2023 -από 3,4% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι πλέον υπερτερούν, αναφέροντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο θεωρεί πως η κορύφωση του φαινομένου ήταν το 2022 με προοπτικές περαιτέρω χαλάρωσης, όμως υπογραμμίζει το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός εμφανίζεται αρκετά ανθεκτικός σε πολλές από τις οικονομίες των G20. Ως παράγοντες περαιτέρω αποκλιμάκωσης εντοπίζει την εξομάλυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη χαμηλότερη ζήτηση για αγαθά

«Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών - που είναι τώρα ο κύριος μοχλός του δομικού πληθωρισμού - αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να μειωθεί», τονίζεται στο σημείωμα.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της G20 θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού, αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες και διατηρώντας τα πραγματικά επιτόκια πάνω από τα ουδέτερα μέχρι να εμφανιστούν «απτά σημάδια επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο».

Το ΔΝΤ σημειώνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επαγρυπνούν για σημάδια πίεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικά εκείνων που προκαλούνται από τον κίνδυνο επιτοκίου και τις πιέσεις στον τομέα των ακινήτων, και ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν εργαλεία χρηματοοικονομικής πολιτικής για να τα περιορίσουν.

Οι χώρες της G20 πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο και να βοηθήσουν στη στήριξη του αποπληθωρισμού μειώνοντας τη συνολική ζήτηση, ανέφερε το Ταμείο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα