Επιχειρήσεις

ΔΝΤ: Κίνδυνοι για funds, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία


Τον κώδωνα του κινδύνου για την "ευπάθεια" του μη τραπεζικού χρηματοοικονομικού τομέα κρούει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετά ριψοκίνδυνες επενδύσεις με μικρές διασφαλίσεις και τώρα θα βρεθούν υπό πίεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους και τα επιτόκια ανεβαίνουν.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report) - που μέρος της δόθηκε στη δημοσιότητα - το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μη τραπεζικός χρηματοοικονομικός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 50% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Γι’ αυτό πρέπει να εποπτεύεται στενότερα και να διασφαλιστεί η σταθερότητά του.

Οπως αναφέρεται την έκθεση,  στα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση του 2008, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και η ενίσχυση της εποπτείας των παραδοσιακών τραπεζών οδήγησαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες οντότητες του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα χρήματα αυτά πήγαν σε επενδύσεις σχετικά υψηλού ρίσκου, επειδή η εποπτεία των Αρχών ήταν χαλαρή.

Το Ταμείο προειδοποιεί ότι  οι πιέσεις προς αυτές τις οντότητες ενδέχεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρυσι με τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας και τις επενδυτικές στρατηγικές τους:

Οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας είχαν οδηγήσει σε εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε επίπεδα-ρεκόρ. Αυτό προκάλεσε με τη σειρά του μεγάλες απώλειες στις επενδύσεις καθορισμένων παροχών των συνταξιοδοτικών ταμείων, τα οποία είχαν δανειστεί έναντι τέτοιων εξασφαλίσεων, και πυροδότησε κλήσεις περιθωρίου.

Για να ανταποκριθούν, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν να πουλήσουν κρατικά ομόλογα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση τιμών/άνοδο αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μέχρις ότου να παρέμβει τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστούν κατάλληλα εργαλεία αν κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ανάλογη αναταραχή στον τομέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Funds ΔΝΤ