Αγορές

Δοκιμάζονται αντοχές και στηρίξεις στο χρηματιστήριο


Στο γνωστό μοτίβο των τελευταίων ημερών κινούνται οι δείκτες του ΧΑ, ξεκινώντας τη συνεδρίαση με αξιόλογα κέρδη και διολισθαίνοντας στη συνέχεια στο κόκκινο. Μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης καταγράφουν  μικρές απώλειες της τάξεως του 0,25%, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός -μόλις 8 εκατ. ευρώ.

 Εμφανής η διαφοροποίηση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 1%, προεξοφλώντας ότι η Fed δεν πρόκειται να "εκπλήξει δυσάρεστα" τις αγορές και δεν θα ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα περιστολής του προγράμματος χορήγησης ρευστότητας μέσω αγορών ομολόγων. Θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο της κινεζικής Evergrande, που η επαπειλούμενη κατάρρευση της μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στις αγορές.

Στο ΧΑ, που είχε επηρεασθεί έμμεσα από τους φόβους για μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές βλέπουν "το ποτήρι μισογεμάτο", δίνοντας μικρή σημασία στις αισιόδοξες αναλύσεις διεθνών οίκων, οι οποίοι συνεχίζουν την "πλειοδοσία" αισιόδοξων προβλέψεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στην "απραξία", στις επιλεκτικές  σπασμωδικές κινήσεις και στη γενικότερη στάση αναμονής, που κρατά χαμηλά τον ημερήσιο τζίρο, δυσχεραίνοντας το ξεκαθάρισμα του τοπίου και  τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς σημαντική αύξηση του τζίρου δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη ανάκαμψη-αντίδραση. Ενδέχεται λοιπόν να τεθούν σε δοκιμασία οι στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι "άντεξε" η πρώτη σημαντική στήριξη στις 887 μονάδες, την οποία "τεστάρισε" χθες και σήμερα ο ΓΔ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα,. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα την κατιούσα, διολισθαίνοντας χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση. Η εικόνα μπορεί να αλλάξει θεαματικά επί τα βελτίω τις επόμενες ώρες, όπως έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 891,5 μονάδες, με απώλειες περίπου 0,30%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,30%, υποχωρώντας στις 2.154 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,69% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο υποχωρώντας κατά 0,20%. Συνεχίζεται η ανάκαμψη της Attica Bank (+4,5%), με θετικό πρόσημο και η Alpha (+0,5%). Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -1%, Εurobank -0,8%, Πειραιώς -0,5%, Εθνική -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές σημειώνουν (μικρά) κέρδη. Προηγείται η ΕλβαλΧαλκόρ με +2,3%. Motor Oil, Lamda +0,8%, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ +0,5%. Στο κόκκινο Jumbo -1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης