Ελλάδα

Δρ. Κ. Καραγιαννάκος σε Συνέδριο Economist: Τα ενεργειακά χρηματιστήρια δεν μπορούν να λειτουργούν με τη λογική business as usual εν μέσω κρίσης


Για τις πολλαπλές προκλήσεις ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, που αναδεικνύουν τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας και των κρίσιμων υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μίλησε από το βήμα του 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist ο Δρ, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. 

Αναφερόμενος στις δυσανάλογα υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια ενέργειας, ο Δρ. Καραγιαννάκος σχολίασε ότι «Οι οικονομίες και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι σε ενεργειακά χρηματιστήρια που επιμένουν να λειτουργούν με τη λογική business as usual, και ειδικά στο πλαίσιο μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης». Πρόσθεσε, δε ότι χρειάζονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αγορές σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ασφαλών εναλλακτικών λύσεων εφοδιασμού και τη μείωση της ζήτησης.

Ο Δρ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στην προνομιακή θέση της Ελλάδας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου LNG για την Ευρώπη μέσω της Ρεβυθούσας, ένας ρόλος που θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το 2023, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορία συμμετέχει ως ένας εκ των βασικών μετόχων.

Τονίζοντας ότι η χώρα μας και η ΔΕΠΑ Εμπορίας πραγματοποιούν διαρκώς νέες επαφές με στόχο τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη χώρα μας και κατά συνέπεια την ευρύτερη περιοχή, ο Δρ. Καραγιαννάκος υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν πρόσβαση στις ελληνικές εγκαταστάσεις προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας και αποθηκεύει φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. 

Τα κρίσιμα έργα ενεργειακών υποδομών, όπως τόνισε ο Δρ. Καραγιαννάκος, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αγορά, καθώς, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της χώρας μας, τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές στις αγορές ενέργειας. Όπως σημείωσε ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «μέσω συνεργασιών και κρίσιμων ενεργειακών έργων, δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας στην περιοχή μας, το οποίο θα μας ωφελήσει όλους, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και το ενεργειακό κόστος».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΠΑ