Τα σοβαρότατα κενά του συστήματος υγείας-περίθαλψης ανέδειξε κατά τον πλέον τραγικό τρόπο ο χαμός της 52χρονης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννη Μουρμούρα.
Η άτυχη πανεπιστημιακός βρισκόταν στην Ολυμπία, όπου υπέστη καρδιακό επεισόδιο το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου έκανε την εισήγησή της στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας. Το περιστατικό, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πανομοιότυπο με το πρόσφατο του Πέτρου Τατσόπουλου (διαχωρισμός αορτής από ανεύρυσμα) έχρηζε άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Καρδιοχειρουργική κλινική όμως δεν διαθέτει ούτε το νοσοκομείο Πύργου, αλλά ούτε και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και σίγουρα το μεγαλύτερο της Δυτικής Ελλάδας (διαβάστε εδώ).
Έτσι αποφασίστηκε η άτυχη πανεπιστημιακός να διακομιστεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο με θωρακοχειρουργική κλινική, που ήταν το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Πάνω από τρείς ώρες δρόμος! Χρόνος ασύμβατος με τη σωτηρία της.
Στο «ταξίδι θανάτου» με το ασθενοφόρο προς τα Γιάννενα και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες ιατρού και νοσηλευτών η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν άντεξε και κοντά στην Άρτα εξέπνευσε. Δυστυχώς, δεν είχε την «τύχη» του Π. Τατσόπουλου, που ήταν κοντά σε νοσοκομείο («Ιπποκράτειο») όπου μπορούσε να χειρουργηθεί.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας δήλωσε ότι η περιοχή δεν διαθέτει ούτε ασθενοφόρο, για την υγειονομική κάλυψή της, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε: «Γίνεται επιτακτική η ανάγκη στην Ολυμπία να υπάρχει τουλάχιστον, πέραν του Κέντρου Υγείας που υπάρχει και που χρειάζεται πάντα από πλευράς ιατρικού προσωπικού να έχει μία πληρότητα και ένα ασθενοφόρο, το οποίο λείπει. Είναι πάγιο αίτημα και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και όλων των φορέων της πόλης αυτό το ζήτημα να επιλυθεί. Ξέρετε ότι ειδικότερα με την κρουαζιέρα, οι ηλικίες των επισκεπτών είναι αρκετά μεγάλες, και δεν είναι λίγα τα γεγονότα που συμβαίνουν και στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία. Αν λάβει δε, κανείς υπόψιν ότι η επισκεψιμότητα εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, τα προβλήματα που δημιουργούνται στον αρχαιολογικό χώρο από την ζέστη και από τις καιρικές συνθήκες αλλά και μέσα στην πόλη είναι πάρα πολλά, είναι πολύ πυκνά και πρέπει με έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν”.