Πολιτική

ΕΕ: Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού πρότεινε ο Λ. Αυγενάκης


Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, που σήμερα ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

«Οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά».

Αναγκαία είναι, όπως είπε, η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αυγενάκης πρότεινε επίσης τη δέσμευση ενός ποσού, πχ 2% από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα της γρήγορης εξέλιξης και των γρήγορων αντανακλαστικών, που πρέπει πλέον να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Όπως είπε:

* Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.

* Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.

* Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό -της τάξεως, έστω του 2%- να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους υπουργούς Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, της Φινλανδίας, Sari Essayah, της Σουηδίας, Peter Kullgren, και της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος και της Τσεχίας, Marek Výborný.

Κύριο θέμα αποτέλεσαν οι καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τη θεομηνία «Ντάνιελ» με τον κ. Αυγενάκη να σημειώνει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις