Αγορές

EE για φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν τα 220 ευρώ


Ενώ οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πιέζουν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 150-200 ευρώ, αισθητά πιο χαμηλά από την πρόταση της Κομισιόν (275 ευρώ), οι Βρυξέλλες φέρεται να επεξεργάζονται μια νέα πρόταση.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το Euractiv, αφουγκράζεται τις έντονες αντιδράσεις των «15» και διαμορφώνει ένα νέο σχέδιο που προβλέπει πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα και άλλες αλλαγές  σε σχέση με την αρχική πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προβλέπεται ια σημαντική μείωση των ορίων που πρέπει να πληρούνται για την ενεργοποίηση ενός ανώτατου ορίου τιμών στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η αναθεωρημένη πρόταση μειώνει σημαντικά την πρώτη ενεργοποίηση: την τιμή του φυσικού αερίου στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, τον ολλανδικό μηχανισμό μεταφοράς τίτλων (TTF). 

Οι τροποποιήσεις μειώνουν επίσης το όριο του τρίτου σκανδάλου: τη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της τιμής του φυσικού αερίου.

Ακόμη και αν πληρούνται οι άλλες δύο ενεργοποιητικές συνθήκες, το ανώτατο όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν η διαφορά μεταξύ του ολλανδικού TTF και της παγκόσμιας τιμής του LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ, από 58 ευρώ που ήταν στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα