Μια απλή εφαρμογή για smartphone θα μπορούσε να αναγνωρίζει σε χρήστες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μόνο και μόνο από ήχο του βήχα τους.
Το ResApp που αναπτύχθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Udantha Abeyratne από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ δημιουργήθηκε για να διαγνώσει και να μετρήσει τη σοβαρότητα του αριθμού των ασθενειών των πνευμόνων και των αναπνευστικών νοσημάτων.
Η εφαρμογή ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να εντοπίσει την πνευμονία, το άσθμα, τη βρογχίτιδα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια απλά με την καταγραφή και την ανάλυση του βήχα του ασθενούς. Θα δοκιμαστεί από 400 άτομα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο του Queensland ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του.
Ένας ασθενής θα καλείται να βήξει πέντε φορές και η εφαρμογή θα καταγράφει τον ήχο και να τον στέλνει σε ένα εργαστήριο για το τεστ και την επιβεβαίωση. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα παρέχει μια διάγνωση και τα αποτελέσματα θα διασταυρώνονται με εξετάσεις αίματος και άλλες διαδικασίες για να διαπιστωθεί αν είναι ακριβή. Γιατροί και ειδικοί στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη στον τομέα της υγείας.
Αυτή η διαγνωστική εφαρμογή θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί στα φτωχότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές ένα διαγνωστικό εργαλείο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η εφαρμογή με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει να δίνεται προτεραιότητα σε ασθενείς ανάλογα με το αν έχουν έναν απλό βήχα ή μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή ακόμη και ασθενείς με πνευμονία.
Μια πρόσφατη δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής μεταξύ 524 παιδιών απέδειξε πάντως ότι η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα ακριβής.
TECHin
Αφού η ύλη αποτελείται από άτομα, γιατί είναι στερεή; Η κβαντική φυσική το εξηγεί
Ένα από τα πιο αινιγματικά δεδομένα που μαθαίνουμε, είναι ότι τα άτομα, αν και αποτελούνται από πολύ μικρά σωματίδια όπως πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, είναι στην πραγματικότη ...