Ελλάδα

Εφιαλτικά σενάρια για τη νέα προσφυγική κρίση που θα «χτυπήσει την πόρτα» της Ελλάδας


«Τσουνάμι» προσφύγων θα κινηθεί προς τα ελληνικά σύνορα - Ο ρόλος Ε.Ε. και Τουρκίας

Η Ευρώπη, όπως το συνηθίζει άλλωστε, στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, αλληθωρίζει, επιλέγει αμφίσημη ρητορική και πολιτική, χωρίς στόχευση και στρατηγική. Και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, όπου η ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δημιουργεί νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και κυρίως δύναται να προκαλέσει προσφυγική κρίση,  μοιάζει να ψάχνεται. Η Ε.Ε «δηλώνει» έτοιμη σε σχέση με την πανωλεθρία του 2015, να ανταποκριθεί στη νέα πρόκληση που συνδυαστικά με την πανδημία, δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά, τις αντοχές και τις… επιλογές της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Και η Ελλάδα παρακολουθεί και ανησυχεί… 

Αν μάλιστα ευσταθούν οι πληροφορίες  που δημοσιεύτηκαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει στα χέρια του απόρρητη έκθεση-ανάλυση, που προβλέπει στο δυσμενές σενάριό της, δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, τότε πρέπει να ανησυχεί υπέρ το δέον… Όχι πως το ευνοϊκό σενάριο αμβλύνει την κατάσταση, καθώς προβλέπει ότι περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, θα επιχειρήσουν να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Με την Ευρώπη, λοιπόν, να αποφεύγει προς το παρόν να καταδείξει εμφανώς και αδιακρίτως το πολιτικό της στίγμα και τη στρατηγική της, ενόψει του αναπόφευκτου νέου προσφυγικού «κύματος», η χώρα μας θα κληθεί, είναι εξαιρετικά πιθανόν να βρεθεί εκ νέου στη δυσάρεστη θέση, να διαχειριστεί μια νέα, μείζονος σημασίας ανθρωπιστική κρίση. Στο Μαξίμου, κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης που προβλέπει «έκρηξη» του μεταναστευτικού προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες, που έχουν φτάσει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και αναφέρουν ότι διακινητές, μέσω του Facebook ή SMS, καλούν μετανάστες να μετακινηθούν στον Έβρο, υπό την πρόθεση ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της.

Η Τουρκία στο γνωστό ρόλο του... εμπρηστή

Υπάρχει, βεβαίως, και ο… επιβαρυντικός παράγοντας Τουρκία, που είθισται να εργαλειοποεί το προσφυγικό, έχοντας συνήθως διττό σκοπό. Να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσπώντας από αυτή περισσότερα χρήματα ή άλλου είδους εγγύησεις και δεύτερον να συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων κατά της Ελλάδας, προκαλώντας προβλήματα και δυσκολίες στη χώρα μας. Η αλήθεια, είναι, πάντως, ότι σε σχέση με το 2015, όταν η Ευρώπη, πιάστηκε κοιμώμενη και η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει όλο το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η επιτήρηση στον Έβρο για παράδειγμα, έχει βελτιωθεί σημαντικά  (drones, φράχτης) όπως και στα νησιά, ενώ η ευρωπαϊκή αρωγή έχει αυξηθεί κατά πολύ. 

Δεν είναι επαρκές, όμως, το παραπάνω μοντέλο, για να αντιμετωπίσει ένα νέο «τσουνάμι» προσφύγων και μεταναστών που ενδεχομένως να προσεγγίσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.  Η Αθήνα γνωρίζει τους κινδύνους και προετοιμάζεται για τα επερχόμενα δύσκολα, έχοντας πάντα κατά νου, όσο βεβαίως η γεωπολιτική της ισχύ το επιτρέπει, να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη άμεσων αποφάσεων και δράσεων επί της επερχόμενης προσφυγικής κρίσης, η οποία θα φτάσει  σύντομα στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα