Χρηστικά

Έφοδος της ΑΑΔΕ σε «κλειστά» διαμερίσματα!


Η θεαματική άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η εκτόξευση των ενοικίων» καθιστούν ύποπτα τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων των ιδιοκτητών ακινήτων που δηλώνουν στην Εφορία ως «κλειστά» κατοικίες και διαμερίσματα, διενεργεί η ΑΑΔΕ, διασταυρώνονται και τα δεδομένα των ρολογιών της ΔΕΗ.

Στελέχη της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι η θεαματική άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η εκτόξευση στα ύψη των «κανονικών» ενοικίων», δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις ως «κλειστά» εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων να δηλώνονται.

Για την  πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως αρκετοί κάτοχοι ακινήτων, τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς αποδείξεις και χωρίς φυσικά να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και τα ποσά που εισπράττουν.

Επίσης, αρκετοί ενοικιάζουν βραχυχρόνια σε τουρίστες τις διαθέσιμες κατοικίες τους, αλλά εκτός των πλατφορμών Airbnb, Booking κ.λπ., οπότε δεν αποκρύπτονται από την εφορία και δεν φορολογούνται, μέχρι, φυσικά, να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγονται ακίνητα σε ακριβές και τουριστικές περιοχές που δηλώνονται ως κλειστά και θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά με βάση τις καταναλώσεις τους ηλεκτρικού ρεύματος, από συνεργεία της Εφορίας, αλλά κυρίως θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.

Τα πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα δηλώνουν ως «κλειστά» οφείλουν να το αποδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο της ΑΑΔΕ, προσκομίζοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για το εν λόγω διάστημα, στους οποίους θα φαίνονται μηδενικές καταναλώσεις.

Επίσης, εάν έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να προσκομίζουν τη σχετική βεβαίωση.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ. Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».

Στους παραβάτες θα καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, φόροι και προσαυξήσεις με κατ΄ εκτίμηση ενοίκια, για την περίοδο που το ακίνητο δηλώθηκε ως κλειστό, ενώ χρησιμοποιούνταν.

Σε ότι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.

Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Για τους παραβάτες, το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα