Χρηστικά

Έφοδος της Εφορίας σε καταθέσεις και πιστωτικές για κρυφές μισθώσεις τύπου Airbnb!


Στο στόχαστρο της Εφορίας είναι και όσοι ενοικιάζουν τα ακίνητα μέσω παράλληλων μηχανισμών, ήτοι μέσω καταχωρίσεων στο Facebook, το Instagram ή το twitter

Σαρωτικούς ελέγχους στα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των μακροχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb διενεργεί η ΑΑΔΕ, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων στις φορολογικές υποθέσεις του 2015 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Συγχρόνως, στο στόχαστρο της Εφορίας είναι όσοι ενοικιάζουν τα ακίνητα μέσω παράλληλων... μηχανισμών, ήτοι μέσω καταχωρίσεων στο Facebook, το Instagram ή το twitter, κ.λπ., καθώς έχουν εντοπιστεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εκμισθώσεων μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων ή η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν.

Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν διασταυρώσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των κατόχων των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς και των στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Κατόπιν συμφωνίας οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ, τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, αλλά και να παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Εφορία στα στοιχεία των μισθώσεων.

Οι στοχευμένοι και αυξημένοι έλεγχοι διατάχθηκαν μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τη φετινή χρονιά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατέγραψαν πληρότητες που έφτασαν στο 100%.

Πρόστιμα «φωτιά»

Οι έλεγχοι είναι ποικιλόμορφοι και απλώνονται παντού, όπου θα μπορούσαν να προκύψουν ενδείξεις ή στοιχεία κρυφών μισθώσεων ακινήτων.

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες

Με συμφωνία που υπογράφηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή με τις εταιρείες πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia προβλέπεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο,  οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Ακόμη, οι πλατφόρμες συμφωνούν, ότι, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα