Χρηστικά

«Ειδικό Δικαστήριο» για την περαίωση 80.000 φορολογικών υποθέσεων!


Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν σε αυτό, αφού παραιτηθούν άλλα ένδικα μέσα, να ζητήσουν απλά μείωση φόρου και προστίμων και το αίτημά τους να γίνει δεκτό!

Σε λειτουργία τίθεται το «Ειδικό Δικαστήριο» για την περαίωση φορολογικών υποθέσεων, μετά την έκδοση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η καινοτομία του «Ειδικού Δικαστηρίου», σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα, είναι, ότι, μπορούν οι φορολογούμενοι να προσφύγουν σε αυτό, αφού παραιτηθούν άλλα ένδικα μέσα, και να ζητήσουν απλά μείωση φόρου και προστίμων και το αίτημά τους να γίνει δεκτό!

Αφορά περίπου 80.000 φορολογικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμη. Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν από τη συνέχιση της υπόθεσης στα δικαστήρια και να επιλέξουν, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, τη διαδικασία εξώδικης επίλυσης, για να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές.

Ο «λογαριασμός» φόρων και προστίμων που θα εκδώσει το «Ειδικό Δικαστήριο» θα μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε 24 δόσεις, αλλά με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 35% έως και 75%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα, συγκροτείται Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με έδρα την Αθήνα και παράρτημα αυτής, στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί σε τριμελή τμήματα.

Πρόεδρος εκάστου Τμήματος ορίζεται πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Πρόεδρου Εφετών. Μέλη εκάστου Τμήματος ορίζεται ένας πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη και ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου εφοριακοί υπάλληλοι.

Ο φορολογούμενος που έχει εκκρεμείς, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου κατά τη φορολογική νομοθεσία μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής, με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Αίτημα μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς, έως τις 30 Οκτωβρίου 2020, ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, φορολογικές διαφορές από πράξεις επιβολής φόρου ή προστίμων, εφόσον αυτές καταστούν εκκρεμείς, ενώπιον των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση ηλεκτρονικά για την καταχώρηση της αίτησής του και δύναται να παρακολουθεί την πορεία της στον ως άνω ιστότοπο. Οι Γραμματείς της Επιτροπής, αμελλητί, ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Δικαστήριο περί της υποβολής της αίτησης εξώδικης επίλυσης της διαφοράς.

Σημειώνεται, πως η αίτηση, υπογράφεται από δικηγόρο και αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογουμένου του νόμιμου αντιπροσώπου του και του αντικλήτου του, εφόσον έχει ορισθεί, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας, την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του νομίμου εκπροσώπου τους.

Τι μπορεί να αμφισβητήσει ο φορολογούμενος

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα, με το οποίο ζητείται:

  1. Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών
  2. Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,
  3. Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,
  4. Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ,
  5. Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Τα δικαιολογητικά

Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτηση πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά και τα ανάλογα δικαιολογητικά έγγραφα όπως:

  1. Οι εκδοθείσες καταλογιστικές πράξεις της Φορολογικής Αρχής και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου,
  2. Τυχόν ασκηθείσα κατά αυτών ενδικοφανής προσφυγή, με την τυχόν απόφαση που εκδόθηκε επ' αυτής ή τυχόν στοιχεία περί της σιωπηρής απόρριψής της.
  3. Όλα τα δικόγραφα των προηγούμενων σταδίων της υπόθεσης,
  4. Τυχόν δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί έως τη στιγμή εκείνη στο πλαίσιο της οικείας διαφοράς,
  5. Στοιχεία αποδεικτικά του εμπροθέσμου του εκκρε-μούντος ενδίκου βοηθήματος ή μέσου,
  6. Βεβαίωση της Γραμματείας του Δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, όπου αναγράφεται η ηλεκτρονική της διεύθυνση και βεβαιώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να φέρει ημερομηνία έως και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης,
  7. Η πληρεξουσιότητα του υποβάλλοντος την αίτηση δικηγόρου, η οποία παρέχεται με ιδιωτικό έγγραφο με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή με εξουσιοδότηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για νομικά πρόσωπα, συνυποβάλλονται επιπροσθέτως τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμοποίηση του νομίμου εκπροσώπου τους.
  8. Σαρωμένη υπεύθυνη δήλωση των διαπιστευμένων προσώπων του άρθρου 2 για την ορθότητα και ακρίβεια των δηλωθέντων προσωπικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για δικηγόρους απαιτείται επιπροσθέτως η ανάρτηση σαρωμένου αντιγράφου της δικηγορικής ταυτότητας.
  9. Το ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής επιτρέπει την υποβολή των συμπληρωματικών της αίτησης εγγράφων, μέχρι την ημερομηνία χρέωσης της υπόθεσης σε Τμήμα και πάντως το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Αίτηση που δεν συνοδεύεται από τα έγγραφα των προηγουμένων εδαφίων, απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Πώς αποφασίζει η επιτροπή

Η Επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία και η συνεδρίαση δύναται να πραγματοποιείται και ηλεκτρονικά. Κατ΄ αρχήν ελέγχει το παραδεκτό της αίτησης και το κατά πόσο το εκκρεμές ένδικο βοήθημα ή μέσο, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων είναι, κατά την κρίση της, εμπρόθεσμο.

Στην περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει απαράδεκτη την αίτηση, κοινοποιεί στον αιτούντα πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Εφόσον η αίτηση κριθεί παραδεκτή, εξετάζονται οι ισχυρισμοί του φορολογούμενου, με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

Αν προβάλλεται μόνον ο ισχυρισμός του εδαφίου ε' της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020, δηλαδή «Mείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων» το αίτημα γίνεται δεκτό, αναφέρει η απόφαση του κ. Σταϊκούρα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία η αίτηση κρίνεται παραδεκτή, η Επιτροπή υποβάλλει στον αιτούντα συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιέχει επαρκή αιτιολογία αναφέροντας συνοπτικά τους ισχυρισμούς του, τους λόγους (νομολογία κ.λπ.), για τους οποίους γίνονται δεκτοί ή όχι και σαφή προσδιορισμό της κατά νόμο φορολογικής του υποχρέωσης.

Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον αιτούντα και αυτός δύναται να την αποδεχθεί εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της.

Με απόφαση του Γενικού Προϊσταμένου εισάγεται νομικό ζήτημα, για το οποίο υφίσταται διαφωνία τμημάτων της Επιτροπής, προς οριστική επίλυση σε συνεδρίαση, στην οποία μετέχουν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Για τη λήψη σχετικής απόφασης, η οποία δεσμεύει εφεξής όλα τα τμήματα της Επιτροπής, απαιτείται απαρτία των 3/5 των μελών και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Η διαδικασία εξώδικης επίλυσης

Ο αιτών δύναται να αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της, υπογράφοντας ο ίδιος στην περίπτωση φυσικού προσώπου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού στην περίπτωση νομικού προσώπου και αναρτώντας στον ιστότοπο www.eefdd.gr, σαρωμένο αντίγραφο της πρότασης της Επιτροπής, στο οποίο έχει θέσει την υπογραφή του, με θεώρηση του γνησίου αυτής, έως την εκπνοή της πέμπτης (5 ης) εργάσιμης ημέρας από την ηλεκτρονική κοινοποίηση σε αυτόν της ως άνω πρότασης.

Μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση αποστολής στην Επιτροπή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, πλην της κατά τα ανωτέρω καθολικής και ανεπιφύλακτης αποδοχής, τούτο δεν λαμβάνεται υπόψη και θεωρείται ότι η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Εφ' όσον χωρήσει εμπρόθεσμη αποδοχή της πρότασης, συντάσσεται σύμφωνα με αυτήν αμελλητί, με επιμέλεια του οριζόμενου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μέλους της Επιτροπής, σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης. Τα πρακτικό εξώδικης επίλυσης κοινοποιείται στον αιτούντα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013 και δημοσιεύεται χωρίς αναφορά ονομάτων και ποσών. Σε περίπτωση μη αποδοχής από τον αιτούντα της πρότασης της Επιτροπής, συντάσσεται πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης.

Ο αιτών υποχρεούται να αναρτήσει το αποδεικτικό περί της καταβολής του τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, στον ιστότοπο www.eefdd.gr, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την καταβολή του.

Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, καθώς και εάν δεν καταβληθούν δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα