ΕΥΖην

Εικαστικά ραντεβού τον Σεπτέμβριο


Μετά από σύντομες ή μεγάλες διακοπές, η προοπτική της επιστροφής στο κλεινόν άστυ μπορεί να γίνει ελκυστική για το φιλότεχνο, και όχι μόνο, κοινό, με εικαστικά ραντεβού που μπαίνουν στην ατζέντα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κάπως έτσι το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκέντρωσε τις πρώτες σημαντικές εκθέσεις του φθινοπώρου που αναμένονται στον Ελαιώνα, στο εργοστάσιο Πεταλούδα, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, κάποιες άλλες που συνεχίζουν και βεβαίως στο Ζάππειο η επετειακή Art Athina 2023.

Στον Ελαιώνα από 29/09 έως 10/12

Η αναμενόμενη σημαντική έκθεση «Ελαιώνας '23 - Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος» εξετάζει τις διάφορες κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις, τα δίπολα που κυριαρχούν στην περιοχή, τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και αντιστρόφως. Μέσα από έργα 35 καλλιτεχνών και ένα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα, performances και δράσεις. Την επιμελείται ο δημοσιογράφος μουσειολόγος Δημήτρης Τρίκας.

Εστιάζει στο Xθόνιο και την Aνθρωπόκαινο, τη σύγκρουση αλλά και τη συνομιλία των δύο στοιχείων, με σημείο τέλεσης και αναφοράς τον Ελαιώνα.

Οι χώροι της έκθεσης αναπτύσσονται στο αστικό πεδίο όπου η οδός Μαρκόνι ως «σύνορο» του Δήμου Αθηναίων με τον Δήμο Αιγάλεω, τέμνει την Ιερά Οδό. Εκεί βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος με τις βάσεις της αρχαίας γέφυρας του Κηφισού, ο σταθμός του Μετρό, κοντέινερ και αποθήκες στο παρακείμενο οικόπεδο της ΣΤΑΣΥ, ο χώρος «Souzi Τros» της Μαρίας Παπαδημητρίου, η γειτονιά του Ελαιώνα κτλ.

«Θα βρεθούμε, δηλαδή, εκεί που συναντήθηκε το γόνιμο χώμα του Ελαιώνα του Πεισίστρατου, το έφορο έδαφος της αγροτικής Αττικής των νεότερων χρόνων- μέχρι και τη δεκαετία του εξήντα- και η "νεκρή γη" που παρέδωσε η ανθρώπινη χρήση/οικονομία των τελευταίων σχεδόν εξήντα χρόνων μέχρι τις ημέρες μας με τον επερχόμενο… "εξευγενισμό" της περιοχής» αναφέρει το επιμελητικό σημείωμα. «Οι χώροι αυτοί θα λειτουργήσουν ως πεδία έρευνας και σύγχρονα Wunderkammer, που μέσω των έργων και των συζητήσεων θα αφηγηθούν και θα ερμηνεύσουν παλιές και νέες ιστορίες των ανθρώπων και των πόλεων της Ιεράς οδού μέσα από το συν- ομιλείν και το συν- υπάρχειν και μέσα από τις καταστροφές και τις μεταμορφώσεις του τοπίου και της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής». 

Το δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης θα αξιοποιήσει τη συνομιλία της σύγχρονης τέχνης, του αρχειακού και φωτογραφικού υλικού από την ευρύτερη περιοχή της γεωλόγου, εικαστικής φωτογράφου Μάνιας Μπενίση και της Μαρίας Παπαδημητρίου, τον επιστημονικό λόγο των ομιλητών/τριων, με σκοπό να αναδειχθεί το στρωματογραφικό υπόβαθρο της αθηναϊκής μητρόπολης και το ανθρωπογενές αποτύπωμα που συνεχίζει να υπάρχει στην αίσθηση και στο σώμα της πόλης.

Αrt Athina στο Ζάππειο από 14/9 έως 17/9

Ανανεωμένη, με διαφορετική δομή και νέο επιτελείο η Art Athina 2023 γιορτάζει τα 30α της γενέθλια. Σε αυτή την έκδοσή της θα φιλοξενήσει συνολικά 67 χώρους τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα είναι αφιερωμένος στο επετειακό λεύκωμα για τα τριαντάχρονα της Art Athina που εξέδωσε ο διοργανωτής Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, θα έχουν για τους φίλους του design δύο ξεχωριστές συμμετοχές: η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα -ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο- μετουσιώνεται σε έκθεμα και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.

Όπως επίσης, η έκθεση Zappeion Garden x BlueCycle project. Η BlueCycle αποτελεί τη μοναδική ελληνική, κοινωνική εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της Art Athina, η BlueCycle θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα είναι αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά.

Στο εργοστάσιο Πεταλούδα από 21/9 έως 22/10

Στο ιστορικό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη «Πεταλούδα», στη λεωφόρο Κηφισού 41, η πολλά υποσχόμενη έκθεση με τίτλο «το Φαινόμενο της Πεταλούδας/the Butterfly Effect», που εμπνεύστηκε και επιμελείται ο Κώστας Πράπογλου. Η έκθεση θα λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Αναμένονται λεπτομέρειες. 

Στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς από 21/9 έως 14/1/2024

Σε δύο μέρη θα παρουσιαστεί η αναγγελθείσα αναδρομική έκθεση στο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη, που θα επεκταθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου. Το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ της έκθεσης θα διαρκέσει από 21/9 έως 5/11 και το ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ από 2/113 έως 14/1/ 2024.

Στο ενδιάμεσο και συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11, 12 και 18, 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μετάβαση και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.

Τα έργα καταγράφουν τη δημιουργική διαδρομή 56 χρόνων του καλλιτέχνη. Στην έκθεση θα παρουσιασθούν και έργα για πρώτη φορά στο κοινό. Ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του είναι πολύπλευρο και συχνά αποτελείται από μεγάλες ενότητες. Ερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Για να φτιάξει ένα έργο συχνά χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική, όπως video, φωτογραφίες, κείμενα, εκτυπώσεις κά. Ο δισδιάστατος χώρος της ζωγραφικής, εξαπλώνεται στην τρίτη διάσταση και οι χώροι που προκύπτουν, επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής στη μεταμοντέρνα συνθήκη.

Συνεχίζονται:

«Ελευσίνα mon amour» έως 30/9

Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour | 2023 ΕΛΕVΣΙΣ

Όσοι δεν πρόλαβαν τον Ιούλιο εν μέσω καύσωνα τη μεγάλη εικαστική διοργάνωση της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχουν την ευκαιρία έως τις 30 Σεπτεμβρίου να την επισκεφτούν. Στο Παλαιό Ελαιουργείο, στις αποκαταστημένες αποθήκες, η «Ελευσίνα mon amour» με έργα 16 καλλιτεχνών αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «το συμβολικό πορτρέτο της Ελευσίνας, μιας κοινωνίας σε μετάβαση. Την έκθεση διατρέχει το ναυάγιο και ο προβληματισμός για το πώς μπορούν να συγκροτηθούν κοινότητες μετά από ένα βιομηχανικό τραύμα» σύμφωνα με την Κατερίνα Γρέγου, που επιμελήθηκε την έκθεση.

«Αστυγραφία» στην Εθνική Πινακοθήκη έως 3/3/2024

Αστυγραφία / Urbanography στην Εθνική Πινακοθήκη

Ομαδική έκθεση που μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και κινηματογράφου επιδιώκει να αναδείξει το βίωμα της πόλης, της Αθήνας, όπως το ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες των δεκαετιών 1950-1970. Στο επίκεντρο είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που τού υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Η πρώτη περιοδική έκθεση με την οποία εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέχνη