Αγορές

Εικόνα σοκ στη Wall Street: Μαζικές ρευστοποιήσεις, σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες


Μαζικές ρευστοποιήσεις έπληξαν την Παρασκευή τη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 2.230 μονάδες, τον S&P 500 να «βουλιάζει» σχεδόν 6%, ενώ σε «bear market» πέρασε o Nasdaq (-5,8%).

Οι δασμοί Τραμπ, τα αντίποινα της Κίνας που οδηγούν σε εμπορικό πόλεμο και η δραματική προειδοποίηση Πάουελ για διαρκές πληθωριστικό φαινόμενο που «δείχνει» ακόμη και αυξήσεις επιτοκίων έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε μία σωρεία εξελίξεων που προφανώς θα καταγραφούν ιστορικά.

Στα ταμπλό ο Dow Jones κατρακύλησε 5,5% ή 2.231 μονάδες στις 38.314, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 5,97% στις 5.074 μονάδες και o Nasdaq «βούλιαξε» 5,8% στις 15.587 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow μετρά απώλειες 7,9%, ο S&P κατά 9,1% και ο Nasdaq κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτοξεύθηκε έως και τις 44 μονάδες, επίπεδο που παραπέμπει σε ιστορικές αναταράξεις, ενώ τα κρατικά ομόλογα συνέχισαν να προσελκύουν κεφάλαια ασφαλείας. 

Από πλευράς κεφαλαιοποίησης, περίπου 5 τρισ. δολάρια «εξανεμίστηκαν» από τη Wall Street μόνο το τελευταίο διήμερο – οι μεγαλύτερες διήμερες απώλειες στην ιστορία του χρηματιστηρίου- και σχεδόν 10 τρισ. δολάρια από την ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεγάλος χαμένος για άλλη μια συνεδρίαση και οι τεχνολογικοί κολοσσοί με τις μετοχές τους να βρίσκονται σε περιδίνηση όπως η Apple (-7,4%), η Nvidia (-7,1%) ενώ η Tesla έπεσε 10%. «Βουτιά» και για τις τράπεζες JP Morgan (-7,6%) και Goldman Sachs (-8,3%). Σημαντικές ήταν επίσης οι απώλειες για εταιρείες ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η Apollo Global Management (−11%) και η MetLife (−9,7%), ενώ διευρυμένη ήταν η πτώση για τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως οι Alibaba και Baidu.

Στα μάκρο της ημέρας, η αύξηση της απασχόλησης τον Μάρτιο ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, αποδεικνύοντας ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο η έκθεση έδωσε μία μεικτή εικόνα στους επενδυτές καθώς παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 228.000 εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 4,2%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,1%.

Την ίδια ώρα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,97% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,64%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent «βούλιαξε» 5,7% στα 66,09 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 6,7% στα 62,46 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 2,5% στα 3.042 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ στο 1,0941 δολ. Υπενθυμίζεται ότι χθες το ευρώ έφτασε να ενισχύεται πάνω από 2% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο των τελευταίων εννέα ετών- από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις