Ελλάδα

Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Κατά πόσο συνιστούν τα Κοινά ένα ξεχωριστό υπόδειγμα;


H εμπειρία της πανδημίας, ανάμεσα στα άλλα, εμπλούτισε ουσιαστικά και τη συζήτηση γύρω από τα κοινά (commons). Ο τρόπος που λειτούργησαν τα δίκτυα των κοινών όταν οι υπηρεσίες του κράτους και της αγοράς είχαν παραλύσει, ο διεθνής διάλογος γύρω από την αναγκαιότητα κατοχύρωσης των εμβολίων ως κοινού αγαθού και της διασφάλισης της ανοικτότητας των ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας, ανέδειξαν νέες πτυχές και διεύρυναν το ακροατήριο της σχετικής συζήτησης.

Ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσο τα κοινά συνιστούν ένα ξεχωριστό υπόδειγμα οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παραμένει και επηρεάζει την στρατηγική με την οποία μπορούν να προωθηθούν οι πολιτικές που τα αφορούν.

Τα κοινά συχνά συγχέονται ή υποστηρίζεται ότι προωθούνται μέσα από πολιτικές σχετικά με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΛΟ) ή την κυκλική οικονομία, από Οδηγίες της ΕΕ για την ψηφιακή διαβούλευση ή από την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας κ.ά. Σε ποιο βαθμό είναι επαρκείς ή ωφέλιμες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις για τις εφαρμοσμένες πολιτικές στο πεδίο των κοινών; Σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητες νομικές και θεσμικές παρεμβάσεις στοχευμένες στα κοινά και τι συμπεράσματα μπορούμε να συνάγουμε από τα έως σήμερα γνωστά παραδείγματα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών στο πλαίσιο των εργασιών του Παρατηρητηρίου των Κοινών διοργανώνει την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00, στον χώρο εκδηλώσεών του (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα – 2ος όροφος) εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Κατά πόσο συνιστούν τα κοινά ένα ξεχωριστό υπόδειγμα;», στην οποία οι ομιλητές θα εστιάσουν στα πεδία του κράτους και της παραγωγής υπεραξίας στο παράδειγμα των κοινών, επιδιώκοντας κάποιες πρώτες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Ομιλητές
•    ΑλέξανδροςΚιουπκιολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας ΑΠΘ
•    ΑλέξανδροςΠαζαΐτης, Ερευνητής, Tallinn University of Technology, μέλοςτου P2P Lab

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δώρα Κοτσακά, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου των Κοινών του ΕΝΑ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα