Με Άποψη

Εξεταστική για τα Τέμπη: Φιλτράρισμα στις πολιτικές ευθύνες


«Αν θέλεις να θάψεις ένα σκάνδαλο, κάνε μια εξεταστική» λένε οι παλαιοί και έμπειροι παροικούντες στα έδρανα της Βουλής. Το φιλτράρισμα που πραγματοποιείται μέσω των εξεταστικών σε υποθέσεις που «βροντοφωνάζουν» για την πολιτική ευθύνη κυβέρνησης, υπουργών και άλλων εμπλεκομένων, είναι εξόφθαλμο και προφανώς δεν συνάδει με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». 

Ο κανόνας για τη λειτουργία, τον σκοπό και τα αποτελέσματα που παράγουν οι εξεταστικές, δηλαδή την «απαλλαγή» των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων από τις καίριες ευθύνες, επιβεβαιώνεται με πανηγυρικό τρόπο από την εξεταστική για την τραγωδία των Τεμπών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιδερμική εμβάθυνση στις αιτίες που οδήγησαν στην ανείπωτη καταστροφή, μεθοδεύσεις και συνολικά ένα φτηνό επικοινωνιακό σόου που αποτελεί προσβολή για τα θύματα. 

Αυτή η κακοστημένη εξεταστική που το πλαίσιο ορίζεται και επιβάλλεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, μοιάζει να μην έχει ως γνώμονα τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των αντικειμενικών ευθυνών. Τουναντίον ρέπει προς τη… φάρσα, σαν οι εμπνευστές της να θέλουν να κάνουν «πλάκα» στη κοινή γνώμη, που κοιτάζει αποσβολωμένη τη συζήτηση να διεξάγεται με χαλαρούς όρους, σαν να πρόκειται για μια «ελαφριά» υπόθεση και όχι κάποια που ζυγίζει τόνους κοινωνικής ανάγκης για απόδοση δικαιοσύνης.

Η παρουσία του πρώην υπουργού Μεταφορών και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στην εξεταστική, αποτελεί φάρο της τακτικής που ακολουθείται. Διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αποποίηση των ευθυνών είναι η «συνταγή», πασπαλισμένη με το ανθρώπινο λάθος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αφορά τον σταθμάρχη της Λάρισας, στον οποίο φορτώθηκαν όλες οι αμαρτίες και παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Για τον κ.Καραμανλή, αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. Κουβέντα για τα συστήματα τηλεματικής, για το προβληματικό έως και ανύπαρκτο-σε κάποιες περιοχές- πλασιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου, για τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις τεχνικών αλλά και συνδικαλιστών του ΟΣΕ. 

Η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει μεταβληθεί. Ίδια και απαράλλακτη παραμένει εδώ και ένα χρόνο, επιρρίπτοντας τις αντικειμενικής ευθύνης σε χαμηλά ιστάμενους υπαλλήλους, όπως ο σταθμάρχης και άλλους της ίδιας κλαδικής εμβέλειας.

Είναι πρόδηλο πως η εξεταστική για τα Τέμπη… τιμώντας την παράδοση και παλαιοτέρων ανάλογων επιτροπών της Βουλής, δεν θα προσφέρει καμία υπηρεσία στην κοινωνία, αν αναφορικά με την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών. 

Εκτός και αν κάνει την ανατροπή, συμπεραίνοντας ότι τα θύματα φταίνε που εισήλθαν στη μοιραία αμαξοστοιχία, ιδίως αυτά που βρίσκονταν στο πρώτο βαγόνι… 

Νώντας Βλάχος


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέμπη