Έξοδο κινδύνου διαβλέπουν οι διεθνείς πιστωτές για την Κύπρο λόγω της αδυναμίας στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και του μεγάλου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Η λήξη του προγράμματος του Ευρ. Μηχανισμού Στήριξης τον Μάρτιο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάιο δεν αναμένεται πλέον να συνοδευτεί με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ούτε με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για μείωση του δημοσίου χρέους.
Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ, οι επερχόμενες εκλογές αναμένεται να καθυστερήσουν την προώθηση των συγκεκριμένων μέτρων.
Χωρίς νέο πρόγραμμα ή αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, αναφέρει το Ταμείο, η Κύπρος αναμένεται να μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού της.
«Το πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος – που υπολογίζεται στο 574% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, αν και χαμηλότερο από το 727% του ΑΕΠ το 2009 – καθιστά την Κύπρο ευάλωτη σε απότομες μεταβολές των επιτοκίων και της ανάπτυξης», αναφέρει το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, το Ταμείο καθησυχάζει ότι η Κύπρος έχει αρκετό ρευστό για καλύψει τις ανάγκες της το 2016, ακόμα και χωρίς την δόση από τον Μηχανισμό. Είχε μετρητά 1,5 δισ. τον Νοέμβριο, και ανέμενε 200 εκατ. από κέρδη και υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας το 2016.
Με το χρέος της όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν υψηλό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων (εκ των οποίων το 37% καλύπτεται με προβλέψεις), το Ταμείο τονίζει την ανάγκη να ανακτηθεί η χαμένη δυναμική των μεταρρυθμίσεων.
Παρόμοια είναι και η στάση των άλλων δύο θεσμών που συμμετέχουν στην τρόικα. Κομισιόν και ΕΚΤ διεμήνυσαν εκ νέου στις κυπριακές αρχές ότι μη εκπλήρωση του προαπαιτούμενου της Cyta θα στερήσει στην Κύπρο 275 εκατ. που θα αποτελούσε το σύνολο της δόσης από την ευρωπαϊκή επιτροπή και στην ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα και προειδοποιούν ότι η στασιμότητα που θα επιφέρει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας εξαιτίας της μη εκπλήρωσης του προαπαιτούμενου για τη Cyta ,θα πλήξει το κύρος της Κύπρου και στις διεθνείς αγορές.
Η Κύπρος προέβη σε δύο εκδόσεις χρέους τον περασμένο χρόνο.
Εκτιμάται από τους διεθνείς δανειστές ότι αν η Κύπρος εξέλθει του μνημονίου, χωρίς να ολοκληρωθούν όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση, οι διεθνείς οίκοι, ναι μεν δεν θα υποβαθμίσουν τα ratings της Κύπρου, όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, η πρόθεση που φαινόταν να υπήρχε για αναβάθμιση κατά μία μονάδα της επενδυτικής βαθμίδας, απομακρύνεται, κατά την άποψη τους, με αποτέλεσμα να παραμείνει ως junk.
Αυτό θα επιβαρύνει το κλίμα στην ΕΚΤ σε σχέση με τη συνέχιση της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (η συμμετοχή συνεπάγεται πρόγραμμα ή non-junk status).
Πάντως το προεδρικό φαίνεται να έχει σηκώσει τα χέρια σε σχέση με την εκπλήρωση του προαπαιτούμενου για τη Cyta.
Στην Πινδάρου, η ηγεσία του ΔΗΣΥ ευελπιστεί στις κινήσεις της τελευταίας στιγμής προσδοκώντας ότι το ΔΗΚΟ, θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Συνειδητοποιεί όμως ότι η εμμονή σε θέματα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ότι καλύτερο ενόψει των εκλογών του Μάη, σημείωσε στη StockWatch, ανώτατο στέλεχος του κόμματος.
Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος θα είναι εκτός ατζέντας Eurogroup στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου.
ΕΥΖην
Ελλειπτικό ή στατικό ποδήλατο; Ποιο προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα;
Εάν ασκείστε για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και τη φυσική σας κατάσταση συνολικά, το πιθανότερο είναι ότι στο γυμναστήριό σας έχετε την επιλογή και του ελλειπτικού κ ...