Πολιτική

Εξοπλιστικά, προσλήψεις και ασφαλιστικό στο υπουργικό


Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που επικεντρώθηκε σε θέματα αμυντικών προμηθειών,  στο ασφαλιστικό και στον προγραμματισμό  των προσλήψεων στο Δημόσιο την επόμενη χρονιά.

Οσον αφορά την ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων και της αποτρεπτικής τους δύναμης, η κυβερνητική επιλογή συνίσταται στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προς αποφυγή δαπανηρών προμηθειών που θα προκαλούσαν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Αποφασίσθηκε λοιπόν να προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και Mirage-2000 και να γίνουν προμήθειες υλικών για εκσυγχρονισμό δύο τύπων υποβρυχίων.

Για το ασφαλιστικό τονίσθηκε ότι με τις αλλαγές που επέρχονται σε βασικές διατάξεις, καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με ελευθερία επιλογής ανάλογα με την εισφοροδοτική ικανότητα καθενός.

Οι οικονομικές εξελίξεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία. Επισήμανε ότι οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενο από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας στο προσεχές Eurogroup.
Ο προϋπολογισμός του 2020 έρχεται σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά.

Στον Προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων, η ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων και των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Επίσης, προχωρά, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 Οσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε ότι «μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί». Για τη διαχείριση των καλύτερων από τον στόχο αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού τόνισε ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «μέσα στην τετραετία, θα καταργηθούν η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος».
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές. Εφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ για την οποία είπε: «Δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως «σπάσαμε αυγά».

Αμυντικές προμήθειες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τις τρεις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.
Επισημαίνεται ότι περίπου το 80% της δαπάνης 279 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα απορροφήσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου. Και αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συμβάλλει ώστε να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Ασφαλιστικές εισφορές

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παρουσίασε τις βασικές αρχές που διέπουν το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως είπε, αφορούν κυρίως την ελευθερία επιλογής και την ευελιξία εντός ενός νέου και απλού συστήματος. Καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα.

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες, ενώ ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
 Θεσμοθετείται η πρώτη φάση μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020,  επιδιώκοντας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνολικής απασχόλησης.  
Οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται και όταν θα είναι έτοιμες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος.

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Θωμάς, παρουσίασαν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το Σχέδιο περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών Στόχων έως το έτος 2030.
Το ΕΣΕΚ αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έχει ως στόχο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί η εθνική πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα για την επόμενη δεκαετία.

α) θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και σε πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005,
β) αυξάνει τη διείσδυση των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με μερίδιο συμμετοχής στο 35% (από 31%) και ειδικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 60% και,
γ) ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2030 να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του έτους 2017.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εντάσσεται και η δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2028, οδηγώντας σε ριζικό μετασχηματισμό τον ενεργειακό τομέα και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των κεντρικών ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Συζητήθηκε η εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι, το ΕΣΕΚ ενσωματώνει επενδύσεις 43,8 δις ευρώ τη δεκαετή περίοδο 2020-2030 σε μια σειρά από άξονες -  από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τους διασυνοριακούς αγωγούς, τα δίκτυα και την κυκλική οικονομία.

Προγραμματισμός προσλήψεων 2020

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στο υπυργικό Συμβούλιο τα στοιχεία για τους υπηρετούντες σήμερα υπαλλήλους, τις αποχωρήσεις την τελευταία διετία και την εκτίμηση για τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις όλων των υπουργείων για το 2020, με ειδική αναφορά για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Στη συζήτηση τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Επιλογές αντιπροέδρων ΣτΕ και Ε.Σ.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στην προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατά την προεπιλογή προτείνονται οι 10 πρώτοι στην επετηρίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι 6 πρώτοι στην επετηρίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις