Τράπεζες

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» θέλουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% και τον Σεπτέμβριο


Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων και δη για το μέγεθός της. Το γερμανικό διευθυντήριο, τάσσεται υπέρ μιας νέας «γενναίας» ανόδου των βασικών επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσεις, όπως έγινε και τον Ιούλιο.

Η Γερμανίδα Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης επιθετικής νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας, ότι η αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, δεν βελτίωση τις προοπτικές του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, συνεπώς χρειάζονται πολλά… παραπάνω.

«Τον Ιούλιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επειδή ανησυχούσαμε για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν αμβλυνθεί. Δεν νομίζω ότι οι προοπτικές έχουν μεταβληθεί σημαντικά, δήλωσε η Σνάμπελ στο πρακτορείο Reuters, εκτιμώντας ότι ακόμα και μία ενδεχόμενη ύφεση δεν θα επιφέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα απέκλεια ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω».

Σε κάθε περίπτωση και από τις δηλώσεις της Σνάμπελ, γίνεται αντιληπτό πως εντός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει η διελκυστίνδα ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια», αναφορικά με το ύψος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η μία πιο ήπια τάση, επιθυμεί αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και η άλλη που εκφράζεται από τα «γεράκια» 50 μονάδες βάσης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα