Διεθνή

Οι αγορές «γιορτάζουν» την ήττα Ερντογάν – Ράλι της λίρας


Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έκβαση της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ για τους S-400

«Φτερά» δίνει στην τουρκική λίρα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, με το τουρκικό νόμισμα να κερδίζει σήμερα 1,7% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,72 λίρες, σε απόσταση ασφαλείας από το κρίσιμο όριο των 6 λιρών.

Η καθαρή ήττα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος για το δήμο της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης έχει μια καθησυχαστική διάσταση για τους παράγοντες της αγοράς. Ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση «κανονικότητας» στη λειτουργία της τουρκικής Δημοκρατίας, δεδομένου μάλιστα ότι ο  Ερντογάν αποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, κλείνοντας ένα κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας που είχε παρενέργειες και στο οικονομικό πεδίο.

Επισημαίνεται ότι η πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει συναλλαγματική "αιμορραγία" στη χώρα, με μαζικές εκροές κεφαλίων και με μετατροπή αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα. 

Όπως δήλωσε Τούρκος τραπεζίτης στο Reuters, η έκβαση των εκλογών αφαίρεσε ένα παράγοντα πολιτικής αβεβαιότητας και στην αγορά πλέον επικρατεί αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα μεταφέρει την προσοχή της στον τομέα της οικονομίας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η τουρκική οικονομία.

Ο ίδιος, όμως, προειδοποιεί ότι αυτή η αισιοδοξία μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς το θέμα της αντιπαράθεσης με τους Αμερικανούς για τους S-400 και η επαπειλούμενη επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο κινδύνου για την τουρκική οικονομία.

Η κόντρα με τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Άγκυρα προθεσμία ως το τέλος Ιουλίου για να αποφασίσει την ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων και να αποφύγει την απομάκρυνση από την κοινοπραξία που κατασκευάζει το αεροσκάφος F-35 και βαριές κυρώσεις, που θα μπορούσαν να αρχίσουν από την πολεμική βιομηχανία και να φθάσουν ως τον τραπεζικό τομέα, με την κρατική τράπεζα Halkbank, που έχει ελεγχθεί από τους Αμερικανούς για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν, να θεωρείται πιθανότερος στόχος.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει κατ’ επανάληψη να εννοηθεί ότι με προσωπική διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο Τραμπ μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις, ακόμη και αν επιμείνει στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν συνεχώς τους Αμερικανούς ότι οι S-400 θα αξιοποιηθούν ως ένα μεμονωμένο σύστημα αεράμυνας, χωρίς να ενταχθούν στα υπόλοιπα συστήματα της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, ώστε να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος «διαρροής» ευαίσθητων πληροφοριών στην Ρωσία.

Η αισιοδοξία του Ερντογάν για ένα προσωπικό deal με τον Τραμπ θα δοκιμασθεί στην πράξη στις 29 και 30 Ιουνίου, όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Αν εκεί δεν βρεθεί μια λύση και η Τουρκία παραμείνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον, η λίρα θα βρεθεί και πάλι σε ισχυρή πίεση, εκτιμούν αναλυτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις