Χρηστικά

Ελάχιστες οι εισπράξεις από τους μεγαλοφοροφυγάδες


Πόσους έλεγξαν, τι φόρους βεβαίωσαν και τι εισέπραξαν τα ΕΛΚΕ, το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΚΕΜΕΕΠ

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι εισπράξεις από τους ελέγχους που διενεργούν τα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ σε μεγαλοφοροφυγάδες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για τους ελέγχους που διενεργούν το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.).

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) διενήργησαν συνολικά 9.067 φορολογικούς ελέγχους.

Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλογίστηκαν από  Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τα ΕΛ.ΚΕ. ανήλθαν σε 866,02 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό που βεβαιώθηκε, εισπράχθηκαν μόλις 106,84 εκατ. ευρώ ή περίπου το 12% των βεβαιωθέντων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ελεγχόμενοι είτε προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) ή στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια οπότε η υπόθεση εκκρεμεί, είτε επειδή τα ποσά των φόρων και των προστίμων καταβάλλονται σε δόσεις και όχι εφάπαξ.

Αναλυτικότερα το έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια του ενδεκαμήνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία είναι το ακόλουθο:

  • ΚΕΜΕΕΠ: Πραγματοποίησε 430 ελέγχους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε ανήλθε σε 208,12 εκατ. ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις καταλογισθέντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 41,28 εκατ. ευρώ ή στο 20%.
  • ΕΛΚΕ: Τα Ελεγκτικά Κέντρα  Αθηνών και Θεσσαλονίκης που ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μεσαίου και μεγάλου πλούτου ή τζίρου, διενήργησαν συνολικά 7.760 ελέγχους.

Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν ανήλθε σε 488,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 30,92 εκατ. ευρώ, ή το 6,3% των βεβαιωθέντων.

  • ΚΕΦΟΜΕΠ: Πραγματοποίησε ελέγχους σε 877 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ποσό των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανήλθε σε 155,45 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν τα 33,16 εκατ. ευρώ ή το 21%.

Ελέγχους και σε ακίνητα

Ακόμη, το ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε και 80 ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα