Χρηστικά

Έλεγχοι καταθέσεων στο 75% των ελευθέρων επαγγελματιών!


Στο στόχαστρο και οι τραπεζικοί λογαριασμοί συζύγων, παιδιών, γονέων και λοιπών στενών συγγενών

Μαζικούς ελέγχους στις καταθέσεις των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και των συζύγων τους, των τέκνων και λοιπών στενών συγγενών διεξάγει η Εφορία προκειμένου να εντοπίσει κρυφά εισοδήματα.

Στο στόχαστρο τίθενται οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και άρα είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται ότι το 55% δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και το 75% έως 10.000 ευρώ και στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες τίθενται στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Πρόκειται για τους ελέγχους που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε όσους φορολογούμενους έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν πηγές της ΑΑΔΕ, στόχοι δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα, αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Άλλωστε, οι φορολογούμενοι που δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, είναι 3,8 εκατομμύρια, αριθμός που είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός θα εστιάσει σε περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι

Ο βασικός μοχλός του φορολογικού ελέγχου είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι εντολές προς τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που χειρίζονται τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης των τραπεζικών καταθέσεων προβλέπουν τις ακόλουθες κινήσεις:

  1. Σύγκριση του υπολοίπου των καταθέσεων κάθε τέλους του έτους με τα δηλωθέντα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και των προηγούμενων ετών, ώστε αν προκύψουν διαφορές, θα αποτελέσουν στοιχείο ελέγχου.
  2. Καταγραφή των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, με έμφαση στις πιστώσεις. Θα ελεγχθεί δηλαδή εάν υπάρχουν τακτικές καταθέσεις ποσών ανεξαρτήτως ύψους, που υποδηλώνουν εισπράξεις από την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες θα συσχετιστούν με τα δηλωθέντα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ώστε να διαπιστωθεί εάν δηλώνεται ο τζίρος.
  3. Θα ελεγχθούν επίσης και οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, για διάφορες υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές δαπάνες του επαγγελματία σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είναι υψηλές και δυσανάλογες σε σχέση με το εισόδημα.

Αν το σύνολο των δαπανών είναι υψηλότερο, ίσο ή κοντά στα δηλωθέντα κέρδη τότε ο υπόχρεος θα καλείται για εξηγήσεις.

Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι:

  • Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
  • Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Έλεγχοι και σε συγγενείς

Συγχρόνως οι έλεγχοι των καταθέσεων θα επεκταθούν σε όλα τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των επαγγελματιών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ασφαλώς σύζυγοι και τέκνα, αλλά και αδέλφια, γονείς, παππούδες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις επαγγελματιών, οι οποίοι τα κρυφά έσοδα τα καταθέτουν σε λογαριασμούς άλλων προσώπων, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από την εφορία.

Όμως η Eφορία έχει το δικαίωμα του ελέγχου των καταθέσεων όλων των φορολογουμένων και όταν ελέγξει τις ροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου, του γονέα κ.λπ. του επαγγελματία δεν θα δώσει εξηγήσεις ότι συσχετίζεται ο έλεγχος με τον «βασικό ύποπτο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα