Επιχειρήσεις

Eλλάκτωρ: Η ΓΣ ενέκρινε το deal 1 δισ.ευρώ με τη Motor Oil


Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ ενέκρινε το deal του ενός δισ.ευρώ με την Motor Oil, το οποίο έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και απομένει η συγκατάθεση των μετόχων της Motor Oil.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο κλάδος ΑΠΕ της Ελλάκτωρ αποσχίζεται και εισφέρεται σε νέα εταιρεία (" Άνεμος"), η οποία θα ανήκει 100% στην Ελλάκτωρ. Παράλληλα η Ελλάκτωρ και η Μotor Oil Renewable Energy (MORE, θυγατρική της Μotor Oil ) δημιουργούν μία κοινή εταιρεία χόλντινγκ (New HoldCo), στην οποία η πρώτη θα κατέχει 25% και η δεύτερη 75%. Η MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της με μετρητά, καταβάλλοντας περίπου 334 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ θα εισφέρει το 14% της "Άνεμος".

Εν συνεχεία η νέα εταιρεία χόλντινγκ θα αγοράσει από την Ελλάκτωρ το υπόλοιπο 86% της "Ανεμος", καταβάλλοντας στην Ελλάκτωρ περίπου 854 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% με δανεισμό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την απορρόφηση της "Ανεμος" από την New HoldCo, η οποία θα έχει ήδη αποκτήσει το 100% των μετοχών της.

Στο επιχειρηματικό σχήμα που θα διαμορφωθεί, ο όμιλος Μotor Oil θα έχει το 75%, ενώ η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με 25%. Βάσει της συμφωνίας, η Μotor Oil Renewable Energy έχει πρώτο δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση που η Ελλάκτωρ αποφασίσει να πωλήσει το ποσοστό της.

Επισημαίνεται ότι ο αποσχιζόμενος κλάδος ΑΠΕ της Ελλάκτωρ περιλαμβάνει πάρκα σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 493 MW, καθώς και πάρκα υπό κατασκευή ή άδειες συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Μέρος των υπό ανάπτυξη πάρκων (460,6 MW) αποτελούν joint venture με την EDPR και θα κατασκευαστούν με χρηματοδότησή της

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα