Οικονομία

Ελληνική οικονομία: «Μικρό καλάθι» για την αξιολόγηση της Fitch


Θα "προσπεράσει" η Fitch την Moody's και θα κάνει το βήμα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση της που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί απόψε;

Στο κυβερνητικό επιτελείο "κρατούν μικρό καλάθι" και δεν περιμένουν κάτι ουσιαστικό, πέραν ίσως της αναβάθμισης του outlook. Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν μιά ευπρόσδεκτη ευχάριστη έκπληξη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Χαμηλές και οι προσδοκίες των αναλυτών, που επισημαίνουν ότι οι γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και οι εκτιμήσεις για επερχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, δεν συνηγορούν σε μιά τολμηρή κίνηση του αμερικανικού οίκου.

Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της Moody's, που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της.

Η βελτίωση θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας δεν περνά βέβαια απαρατήρητη από τους οίκους αξιολόγησης. Ο προβληματισμός τους εστιάζεται στις προβλέψεις για το 2023, καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω ενεργειακής κρίσης, υψηλού πληθωρισμού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Χαμηλές είναι προσδοκίες και για επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση, που θα γίνει από τη Standard & Poor’s και θα δημοσιοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα