Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,7% το δ' τρίμηνο πέρυσι στο βάρος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά


Μείωση 5,7% παρατηρήθηκε το δ' τρίμηνο πέρυσι στο βάρος των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 61.161,4 χιλιάδες τόνους έναντι 64.874,2 χιλιάδων τόνων το δ' τρίμηνο του 2023.

Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 4.693.337,1 χιλ. σημειώνοντας μείωση 6,6% σε σχέση με το 2023 που είχαν ανέλθει σε 5.026.443,2 χιλ.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου με τόπο φόρτωσης την Ελλάδα (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων), από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, το δ' τρίμηνο του 2024 έναντι του δ' τριμήνου του 2023, παρατηρείται αύξηση στις κατηγορίες «Εμπορεύματα σε παλέτες», «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» και «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας». Με σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, στην κατηγορία «Εμπορεύματα σε παλέτες» κατά 1.701,1 χιλ. τόνους. Ενώ μείωση παρατηρείται στις κατηγορίες «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)», «Εμπορευματοκιβώτια» και «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες». Με σημαντικότερη μείωση, σε απόλυτες τιμές, στην κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 6.568,5 χιλ. τόνους. Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, παρατηρείται αύξηση στις κατηγορίες «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)», «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» και «Εμπορευματοκιβώτια», με σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, στη κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 151.873,3 χιλ. τονοχιλιόμετρα. Ενώ μείωση παρατηρείται στις κατηγορίες «Εμπορεύματα σε παλέτες», «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» και «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες με σημαντικότερη μείωση, σε απόλυτες τιμές, στη κατηγορία «Εμπορεύματα σε παλέτες» κατά 233.544,7 χιλ. τονοχιλιόμετρα.

Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων. ποσοστό 40,4% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε σύγκριση με το Δ' τρίμηνο του 2023. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην Αττική κατά 11,8%.

Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, οι περισσότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 39,4%) πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το Δ' τρίμηνο του 2023. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην Αττική κατά 11,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα