Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,6% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022


Αναθεωρημένες προς τα κάτω είναι οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2022. Από το 5,9% των προηγούμενων προβλέψεων, τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ΑΕΠ σημείωσε πέρυσι άνοδο 5,6% σε σχέση με το 2021.

Με βάση, επίσης, τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 6,2% σε σχέση με το 2021. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 7,6% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,1%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 7,2%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 6,2%.
  • Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 5,5% και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 11,7%.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2022 σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για το ίδιο έτος που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο 2023, οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των στοιχείων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2022, καθώς και των επικαιροποιημένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τη δημόσια κατανάλωση, τις επιδοτήσεις και τους φόρους επί των προϊόντων.

Τα μεγέθη της Γενικής Κυβέρνησης που αναθεωρήθηκαν σημαντικά, είναι οι επιδοτήσεις επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, λόγω της καταγραφής τους στη βάση της κατανάλωσης (μετά από οδηγία της Eurostat), έναντι της ταμειακής βάσης που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα