Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε 0,9% η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο


Υποχώρησε 0,9% σε ετήσια βάση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα το Νοέμβριο, ενώ παρουσίασε αύξηση κατά 2,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ..

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι αύξησης 9,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,0%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Νοέμβριο 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Νοεμβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Νοεμβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο λοιπών ορυχείων και λατομείων ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.
Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής

Σύγκριση Νοεμβρίου 2022 με Νοέμβριο 2021

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,9% τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

• Κατά 18,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων και λατομείων, εξόρυξης μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου– υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

• Κατά 12,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος. • Κατά 4,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από την αύξηση:

• Κατά 2,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α., παραγωγής βασικών μετάλλων.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο του 2021

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 4,3% του Δείκτη Μεταποίησης

2. Από τη μείωση:

• Κατά 1,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 2,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 7,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2022 με Οκτώβριο 2022

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,0% τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 2,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 0,8% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από την μείωση:

• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 8,6% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
Facebook
Twitter

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα