Αγορές

Εμειναν πίσω οι τράπεζες, η σκυτάλη στα blue chips


Με αλλαγή σκυτάλης συνεχίζεται η ανοδική πορεία των βασικών δεικτών του ΧΑ, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η αγορά διατηρεί τη δυναμική τους και μπορεί να κινηθεί τις επόμενες μέρες-εβδομάδες σε νέα υψηλά 12μήνου.

Οι τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες μέρες στην ανάκαμψη του ΧΑ, έκαναν σήμερα ένα βήμα πίσω, αλλά τα εμποροβιομηχανικά blue chips πήραν τη σκυτάλη, αντιστάθμισαν τις απώλειες και έδωσαν ώθηση  στους βασικούς δείκτες.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (94 εκατ. ευρώ) υποδηλώνουν δραστηριοποίηση ξένων funds και εγχώριων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που κάλυψε το 1/4 του συνολικού τζίρου και η συμπεριφορά της στο ταμπλό ήταν καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος.

Στο επίκεντρο της προσοχής και η μετοχή της Attica Bank, που επανήλθε σήμερα στο ταμπλό και κινήθηκε από το limit down (-28,4%) μέχρι +24%.

Κλειδί οι 910 μονάδες

Η συνολική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και ο μεγάλος τζίρος στη σημερινή, δείχνουν ότι ο έλεγχος της αγοράς έχει περάσει στα χέρια hedge fund και άλλων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε μετοχές και κινήσεις στα Παράγωγα, επιδιώκοντας  να κοντρολάρουν τις εξελίξεις και να μεγιστοποιήσουν το όφελος.

Τώρα το κρίσιμο ερωτηματικό για την αγορά είναι πού θα ισορροπήσει η Πειραιώς και πόσο θα επηρεάσει στη συνέχεια το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα.

Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς, αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχισθεί με αργούς ρυθμούς και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 910 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθούν τώρα ισχυρή αντίσταση.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, που ενισχύθηκαν σταδιακά. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε υψηλά ημέρας μέχρι τις 14:00 και στη συνέχεια διολίσθησαν με αργό ρυθμό.

O Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,75% στις 912,68 μονάδες και τερμάτισε με άνοδο 1,01% στις 906,07.

Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.210,68 μονάδες.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης έχοντας κινηθεί σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Πήγε μέχρι +1,61% και έκλεισε με απώλειες -1,24%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+1%). Attica +4,6%, Alpha -2,8%, Πειραιώς -1,9%, Eurobank -1,2%, Τρ. Ελλάδος -0,3%.

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 17 στα 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Tα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν: Aegean +5,8%, Jumbo +5,3%, Lamda +3,3%, ΟΤΕ +3,2%, ΕΧΑΕ +3%, Ελλάκτωρ +2,4%,  ΕΛΠΕ +2,1%, Βιοχάλκο +2%, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ +1,7%.

Στον αντίποδα  Σαράντης -0,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,2%.

Στα  mid caps Αβαξ +3%, ΕΥΑΘ +2,8%, Πλαστικά Θράκης +1,8%, Ικτίνος και Πλαίσιο +1,3%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Elton -3,1%, MIG -2,3%, Intracom -2%, Quest -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα