Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στους κόλπους των Ελλήνων βιομηχάνων, με αφορμή των πρωτοκαθεδρία στην εκπροσώπηση του βιομηχανικού τομέα της χώρας, αλλά με πραγματική αιτία τα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις στρατηγικές για την εξυπηρέτηση τους.
Η τελευταία πράξη του «δράματος» περιλαμβάνει την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, να αλλάξει την ονομασία του, βγάζοντας από τον τίτλο του ένα «Β» που αντιστοιχεί στον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βορείου».
Όπως αποφάσισε, μετονομάζεται σε «Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελλάδος», γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του ΣΕΒ, που εδρεύεις την Αθήνα. Ο τίτλος «Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος» παραπέμπει σε πανελλαδικό φορέα και δεν θα εκπροσωπεί μόνο τους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδος, όπως παρέπεμπε ο αρχικός του τίτλος.
Μέλη του ΣΒΒΕ και νυν ΣΒΕ, τονίζουν ότι ο Σύνδεσμός τους περιλαμβάνει μόνο εταιρείες με παραγωγικές δραστηριότητες και όχι μία πανσπερμία επιχειρηματιών της "νέας οικονομίας" και του τομέα υπηρεσιών, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την παραγωγή και τη μεταποίηση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθούν οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα τα αρχικά του ΣΕΒ σήμαιναν Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Αργότερα μετονομάστηκε σε «Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών», ενώ τα τελευταία 11 χρόνια μετονομάστηκε σε «Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών», διατηρώντας πάντα τα αρχικά ΣΕΒ.
Οι αλλαγές αυτές συνοδεύτηκαν από διεύρυνση των μελών του και από άλλους χώρους. Έτσι παρότι είναι (ήταν τουλάχιστον) Σύνδεσμος των βιομηχάνων, τώρα στους κόλπους του περιλαμβάνει τράπεζες, επιχειρήσεις των υπηρεσιών και του εμπορίου.
Οι αλλαγές αυτές, προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της "παλιάς οικονομίας" που διατηρηθούν τον βιομηχανικό-παραγωγικό χαρακτήρα τους. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2017 ένας νέος ΣΕΒ με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Σκοπός του είναι «η επανασυσπείρωση της παραδοσιακής «βιομηχανίας» στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία ενός αριθμού βιομηχάνων και βιομηχανικών συνδέσμων», κάτι που εκπροσωπούσε ο ΣΕΒ, αλλά χάθηκε στην πορεία με τη διεύρυνση των μελών του.
Μετά τις πρώτες διενέξεις με τον παραδοσιακό ΣΕΒ, η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» ανέκρουσε πρύμναν και η κόντρα βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή.
Σύγκρουση Βορείων - Νοτίων
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι διεκδικούν τον δικό τους ρόλο, με στόχο να υπάρξει ένας φορέας που θα εκπροσωπεί τις πραγματικές βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η αναγνώριση του ΣΒΒΕ ως Κοινωνικού Εταίρου, κάτι που επίσης προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί) την αντίδραση του ΣΕΒ.
Την περασμένη Παρασκευή, η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει την επωνυμία του, σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η αλλαγή αναμένεται εντός των επομένων ημερών, ωστόσο, από τη στιγμή της ανακοίνωσης, αναβίωσε, ανεπισήμως έως αυτή τη στιγμή, η διαμάχη με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος εξαρχής είχε ταχθεί κατά της αναγνώρισης του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου. Πόσο μάλλον, όταν ο ΣΒΒΕ προχωράει και στην υπέρβαση, επιδιώκοντας να καταστεί πανελλαδικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας.
Οι καταστατικές αλλαγές και το νέο όνομα συνδέονται ευθέως με την ανακήρυξη του Συνδέσμου σε κοινωνικό εταίρο. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρούν κανονικά και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ είχε την υποχρέωση να επεκτείνει καταστατικά την εμβέλεια του σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Θανάσης Σαββάκης, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, που προχώρησε ταχύτατα τις νομικές διαδικασίες, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποδεχθεί επισήμως τον Σύνδεσμο ως Κοινωνικό Εταίρο. Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία, στο πρόσφατο συνέδριό της, τροποποίησε το καταστατικό της και αναγνώρισε τον ΣΒΒΕ ως Κοινωνικό Εταίρο, αφού τον συμπεριέλαβε, ονοματίζοντάς τον στον καταστατικό της, στα ex-officio μέλη της Πολιτικής της Επιτροπής και άρα συνομιλητή της για αναπτυξιακά θέματα.
Επίσης, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως κοινωνικού εταίρου εκπρόσωποι του ΣΒΕ συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, στα εννέα τμήματα και την ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Επίσης, ολοκληρώνεται η συμμετοχή του Συνδέσμου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.