Πολιτική

Ενεργειακή ακρίβεια: «Κλείδωσαν» και ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης


Αναδρομική επιδότηση για τους πέντε πρώτους μήνες του 2022, φέρεται να περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης

Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας που έχει πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκαλώντας-η αλήθεια είναι- κοινωνική δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε το Μαξίμου και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έθεσαν ως μέγιστη πολιτική προτεραιότητα τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου, επισπεύδοντας, μάλιστα, τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σήμερα στις 19:00, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου, το οποίο θα έχει ισχύ για όλο το 2022. Βασικός στόχος του είναι η δραστική μείωση των τιμολογίων στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή στις τιμές που ίσχυαν έως και το πρώτο εξάμηνο του 2020, μέσω, κυρίως της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας και δη στη χονδρεμπορική. Συγκεκριμένα θα θεσπιστεί πλαφόν ανώτατης τιμής πληρωμής των παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κατά πληροφορίες θα είναι τα τάξης των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα..

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στη λιανική αγορά, με τη συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων, οι οποίες θα είναι οριζόντιες, θα αφορούν δηλαδή όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς και όλα τα ακίνητα, δηλαδή, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και εξοχικά κ.λπ. Υπάρχει, μάλιστα, η πληροφορία ότι στο εθνικό σχέδιο περιλαμβάνεται και το μέτρο της αναδρομικότητας των επιδοτήσεων, προσθήκη που προέκυψε μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών. H αναδρομική επιδότηση θα αφορά τους πέντε πρώτους μήνες του 2022.

Επίσης στο εθνικό σχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία πλαισίου προστασίας από τις αποκοπές ρεύματος για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Εκτός νυμφώνος θα τίθενται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα