Οικονομία

Ενεργοποιείται το πακέτο φοροελαφρύνσεων – Ποιοι φόροι μειώνονται άμεσα


Ενεργοποιείται, από αύριο, το πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η σχετική τροπολογία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Στον «πυρήνα» του πακέτου των θετικών μέτρων, εδράζεται η κατάργηση του φόρου σε γονικές παροχές-δωρεές ως 800.000 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ενώ περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις όπως η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, έως τον Ιούνιο του 2022.

Στην προμετωπίδα των μέτρων που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, είναι η αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε αναφορικά με τις γονικές παροχές-δωρεές. Ειδικότερα αυξάνεται στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού (γονείς σε τέκνα, παππούδες σε εγγόνια, μεταξύ των συζύγων και αντίστροφα). Η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφορά ακίνητα αλλά και δωρεές-παροχές όπως μετρητά, κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο), μετοχές, ακόμη και κάλυψη τεκμηρίων.

Επίσης από 1η Οκτωβρίου μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο. Ακολούθως, στη τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, περιλαμβάνεται και η διάταξη που μειώνει σε μόνιμη βάση τον συντελεστή ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

Επιπροσθέτως, μειώνεται από την 1η Οκτωβρίου, ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια καθώς και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, έως και τον Ιούνιο του 2022, ενώ  επεκτείνεται από 1η Οκτωβρίου η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. 

Τέλος παρέχονται κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Ειδικότερα από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες φόροι