Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2022: Πληρωμή από τον Μάρτιο και με τις νέες αντικειμενικές


Την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022 αποκαλύπτει η 10η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (2/6).

Από το τελικό κείμενο προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία μάλιστα θα υπολογιστούν με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες.

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν θα μπορεί να πληρώνεται ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις από τον Μάρτιο. Στόχος, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, είναι να «σπάσει» η πληρωμή του φόρου σε βάθος χρόνου και να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων στο β’ εξάμηνο κάθε χρονιάς, όταν ο ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Η έκθεση οριστικοποιεί το πλάνο που έχει χαράξει η κυβέρνηση: οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -με τις οποίες θα καλύπτεται πλέον το 95% της επικράτειας μετά και την επέκταση του συστήματος σε νέες περιοχές- θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης: αγορές, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου έξι μηνών να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να κάνουν τώρα τις μεταβιβάσεις τους (με το ισχύον πλαίσιο αντικειμενικών αξιών) ή να περιμένουν την ενεργοποίηση των νέων τιμών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΝΦΙΑ