Άμυνα & Διπλωματία

Ενισχύεται η συμμαχία με την Αίγυπτο – Αντίβαρο στην Τουρκία -Στο επίκεντρο τα ενεργειακά


Τριμερής Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο - Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συρία και οι "σπόντες" για τον τουρκικό ρόλο στην περιοχή

Την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά στη Μέση Ανατολή, αποτελώντας βασικό διαμορφωτή των εξελίξεων στην μετά-Ασαντ Συρία, η Ελλάδα επιχειρεί να διαμορφώσει στρατηγικές συμμαχίες που έχουν ισχυρό γεωενεργειακό αποτύπωμα και μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο και η διεξαγωγή της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδα-Αιγύπτου-Κύπρου, εντάσσεται σ’ αυτή τη στρατηγική που υιοθετεί η Αθήνα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στις τουρκικές ενέργειες στη Συρία. Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας που αναδεικνύεται σε σημαίνων παίκτη στη Μέση Ανατολή, όπως και η πρόθεσή της να επεκτείνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, καταστούν αναγκαία τη ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας.

Η «φιλοδοξία» της Άγκυρας να προχωρήσει σε συμφωνία με τη νέα συριακή ηγεσία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και η «πληγή» του αντίστοιχου τουρκολιβυκού συμφώνου που παραμένει ανοιχτή, προβληματίζουν την Αθήνα που στρέφεται και πάλι προς την Αίγυπτο, με την οποία έχει χτίσει μια σταθερή σχέση γόνιμης συνεργασίας. Με τη συνδρομή της Κύπρου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη γεωπολιτικώς με την Αθήνα, η τελευταία επιδιώκει να σχηματοποιήσει μια ισχυρή συμμαχία- με αιχμή του δόρατος την ενέργεια- που θα αποτελέσει καταλύτη περιφερειακής ενότητας.

Η γεωενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο και οι εξελίξεις στη Συρία, με εμφανείς «σπόντες» για τις ενέργειες της Τουρκίας να δημιουργήσει… προτεκτοράτο εκεί, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες των δηλώσεων που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσσι και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Γεωενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας - Καΐρου, λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», ενώ ξεχωριστή είναι και η σημασία του Gregy, που θα συνδέει τις δύο χώρες. 

«Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας: «Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, επικαλούμενος και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και το έργο που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο. 

 

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

O πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά στα όσα ακούγονται από την Άγκυρα για την πρόθεση δημιουργίας κοινής ΑΟΖ με την Συρία, τονίζοντας: «Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερη γειτονιάς μας. Αποκρούουμε κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά».

«Επισημάναμε τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων των συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας κάτι που θα εμποδίσει την εθελοντική επιστροφή προσφύγων και δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης. Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνία για την δημιουργία ΑΟΖ και έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες μας βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει για την υπογραφή συνολικής συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ και της Αιγύπτου. «Αναγνωρίζεται πια από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η σημασία της Αιγύπτου για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά τελικά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρομαι που αύριο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα θα είναι εδώ στο Κάιρο για να συζητήσει μαζί σας θέματα που άπτονται αυτής της συμφωνίας. Και στο ίδιο πνεύμα αναφερθήκαμε και στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των θαλασσίων εμπορικών διαδρόμων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, κάτι το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για την Αίγυπτο και για την κίνηση η οποία περνά από τη διώρυγα του Σουέζ», τόνισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει και ένα από τα κεντρικά θέματα των προτεραιοτήτων της Ελλάδας στα πλαίσια των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.   

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συμπόρευση των τριών χωρών θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεο έδαφος και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την εξαιρετική συνεργασία στο Κάιρο.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα