Οικονομία

Ενρια: Πλήττει τις τραπεζικές μετοχές η αγορά των CDS


Στην προειδοποίηση πως τo «αδιαφανές» trading στην αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) πλήττει τις μετοχές των τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει φυγή καταθέσεων, προχώρησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ένρια, ενώ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ελέγχου στη λειτουργία της αγοράς των CDS,

Ο Ένρια ανέφερε: «Με λίγα εκατομμύρια μπορεί κανείς να μετακινήσει το spread των CDS μιας τράπεζας με ενεργητικό τρισεκατομμυρίων ευρώ και να μολύνει τις τιμές των μετοχών και ενδεχομένως και τις ροές των καταθέσεων» τόνισε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε αρκετά».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σε ερώτηση για την πτώση ττης μετοχής της Deutsche Bank, ο Ένρια τόνισε ότι η αγορά των CDS ήταν πολύ αδιαφανής και πολύ ρηχή και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια με τη μεταφορά του trading σε κεντρικούς οίκους εκκαθάρισης. 

«Για παράδειγμα, αν είχαμε μια κεντρική εκκαθάριση όλων αυτών των αγορών, αντί να έχουμε όλες αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές που δεν πάνε πουθενά, όπου δεν ξέρεις ποιος κάνει τη συναλλαγή, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ήδη μεγάλη πρόοδος σε αυτή την αγορά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα