Πολιτική

Έντονες ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά – Άναψε η συζήτηση για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ


Ποιοι τάσσονται υπέρ της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Ποια στάση τηρούν Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και Τσίπρας

Αμηχανία, αναζήτηση κατεύθυνσης, εσωστρέφεια, αμφισβήτηση της ηγεσίας αλλά προτάσεις για «άνοιγμα» προς συνεργασίες και πολιτικές συμπράξεις. Όλα τα παραπάνω έχουν μπει στο μπλέντερ της Κεντροαριστεράς μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, αλέθοντας τις σκληρές αναταράξεις και την εσωκομματική μουρμούρα, αλλά και την προοπτική-κοινό όραμα σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πέρασαν κάτω από τον πήχη στις ευρωεκλογές και παρά τις μεγάλες απώλειες που μέτρησε και η Νέα Δημοκρατία, έγινε εμφανές ότι απέχουν παρασάγγας από να χαρακτηριστούν ως δυνητική απειλή για το κυβερνών κόμμα. Αυτή η εμφανής αδυναμία της Κεντροαριστεράς, έδωσε το έναυσμα σε στελέχη από τα δύο κόμματα, να ανοίξουν δημοσίως τη συζήτηση για την ανάγκη «σύμπραξης». Ξεχώρισε η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινά ψηφοδέλτια και επικεφαλής υποψήφιο πρωθυπουργό των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, με την υποσημείωση ότι τα συνεργαζόμενα κόμματα θα παραμείνουν αυτοτελή. Εκ πρώτης όψεως και υπό την παρούσα πολιτική συνθήκη μοιάζει με ανεδαφική πρόταση, ωστόσο, αυτό που εμπεριέχει στον πυρήνα της είναι η βούληση για σύγκλιση και συνεργασία των δύο πλευρών.

Η πρώτη ζύμωση και η έναρξη της διεργασίας για διάλογο και συνεννόηση των δύο πλευρών είναι το ζητούμενο για όσους τάσσονται -και από τα δύο κόμματα-  υπέρ της σύγκλυσης που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα ενιαίο και πιο διευρυμένο κεντροαριστερό μέτωπο, το οποίο δεν αποκλείει κι άλλες πολιτικές δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο. Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση ότι η δημόσια συζήτηση για τη σύμπραξη στην κεντροαριστερά, έστω κι αν δεν υποστηρίζεται τώρα από κάποια ρεαλιστική πολιτική συνθήκη και ενόσω ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπα με εσωκομματικές αναταράξεις, «ψήνει» τα εκλογικά κοινά των δύο κομμάτων σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Διαλλακτικός ο Κασσελάκης – Το μήνυμα Τσίπρα

Σε επίπεδο ηγεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του Στέφανου Κασσελάκη, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός στις προτάσεις που διατυπώνονται περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας θα θέσω υποψηφιότητα. Δεν πιστεύω σε συμφωνίες κορυφής, πιστεύω στη νομιμοποίηση από τη βάση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε ««όντως πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλησης μόνο έτσι θα γίνει η συνεργασία».

Μήνυμα προς τη συνεργασία έστειλε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «προς όφελος της προόδου, πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στο μαζί».

Στην πρέσα ο Ανδρουλάκης - Υπέρμαχος της συνεργασίας "αλά Γαλλία" ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, που αντιμετωπίζει σκληρό πρέσινγκ από τους επικριτές του, δεν συζητάει προς ώρας τις προτάσεις περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προέχει για τον ίδιο είναι να διατηρήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υπό αυτό το πρίσμα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει χθες και το «όπλο» της διαγραφής, για να περιορίσει τις φωνές αντίδρασης των διαφωνούντων. 

Υπέρμαχος της συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όπως και άλλων πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Με το ειδικό βάρος που φέρει εντός του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, τάχθηκε υπέρ του γαλλικού μοντέλου, δηλαδή του Λαϊκού Μετώπου που συγκροτήθηκε από τις προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στην Μαρί Λε Πεν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα