Πολιτική

Επενδύσεις αξιών με έμφαση στο εισόδημα


Αναδημοσίευση από το περιοδικό Traders

Ο Charles Lewis Sizemore, CFA είναι ιδρυτής και διευθυντής της Sizemore Capital Management LLC, μιας καταχωρημένης συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων. Η Sizemore Capital είναι μια εγγεγραμένη συμβουλευτική εταιρεία βάσει αμοιβών, με έδρα της το Ντάλας του Τέξας και προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού επενδύσεων και διαχείρισης χρημάτων σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Ο Charles υπήρξε επανειλημμένα καλεσμένος σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και έχει αναφερθεί στα περιοδικά Barron, The Wall Street Journal και The Washington Post. Είναι επίσης ο συγγραφέας, μαζί με τον Douglas C. Robinson, του βιβλίου «Boom or Bust: Understanding and Profiting from a Changing Consumer Economy» (2008). Ο Charles κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στα χρηματοοικονομικά και λογιστικά από το London School of Economics, και διατηρεί επίσης την πιστοποίηση Chartered Financial Analyst (CFA). 

TRADERS´: Πότε ανακαλύψατε το πάθος σας για τις αγορές;

Sizemore: Μεγάλωσα βλέποντας τον παππού μου να επενδύει. Ήταν η εποχή πριν από το CNBC και τα 24ωρα νέα της αγοράς, αλλά το CNN έδειχνε τιμές μετοχών να περνάνε στο κάτω μέρος της οθόνης. Ήμουν δέκα χρονών και θυμάμαι να βλέπω τον παππού μου να κρατάει πυρετωδώς σημειώσεις σε ένα κίτρινο σημειωματάριο.

Δεν είχα ιδέα τι σήμαινε αυτό. Ήταν ένα ακατάληπτο χάος από σύμβολα και τιμές που αναφέρονταν σε κλάσματα. Αλλά ήξερα ότι φαινόταν καταπληκτικό και ποτέ δεν το ξέχασα. Εκείνη την εποχή, στην ηλικία των δέκα, ήθελα να γίνω χρηματιστής. Δεν είχα ιδέα για το τι έκανε ένας χρηματιστής, αλλά είχα κολλήσει. Η ειρωνεία είναι ότι ποτέ δεν έγινα μπρόκερ. Μέχρι να ενταχθώ στο χώρο, το μοντέλο Registered Investment Advisor (RIA)  είχε ήδη κυριαρχήσει επί του παλιού μοντέλου μπρόκερ.

TRADERS´: Παρακαλώ πείτε μας για την εμπειρία σας στις προσωπικές επενδύσεις. Τι λειτούργησε καλά, τι πήγε στραβά και τι διδαχθήκατε από όλα αυτά;

Sizemore: Ήμουν άσχετος όταν ξεκίνησα κι έτσι δοκίμασα τα πάντα. Θεμελιώδη ανάλυση, τεχνική ανάλυση, value investing, επενδύσεις ορμής, συναλλαγές contrarian, παρακολούθηση τάσης. Σχεδόν τα πάντα εκτός από βουντού. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι καμία μέθοδος δεν λειτουργεί για όλους ή σε όλες τις αγορές. Πρέπει να επιλέξεις ένα επενδυτικό ύφος και χρονικό ορίζοντα που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σου. Για μένα είναι οι σταθερές επενδύσεις αξιών με έμφαση στο εισόδημα. Ο χρονικός μου ορίζοντας είναι γενικά ένα έως δύο έτη. Φαίνεται ότι χρειάζεται αυτό το διάστημα για να ολοκληρώσει την πορεία της μια απ’ τις επενδυτικές μου θέσεις.

Αλλά το ύφος μου δεν είναι κατάλληλο για όλους. Κι άλλοι προσπαθούν να επενδύσουν με τον δικό μου τρόπο και αποτυγχάνουν, ακριβώς όπως αποτυγχάνω συχνά κι εγώ όταν παρεκλίνω από τον τομέα που γνωρίζω και δοκιμάζω ένα ύφος που δε μου ταιριάζει.

TRADERS´: Το χρονικό πλαίσιό σας είναι πάντα ένα έως δύο χρόνια;

Sizemore: Απλά φαίνεται ότι χρειάζεται αυτό το χρονικό πλαίσιο για να αποδώσει πλήρως μια από τις επενδυτικές θέσεις μου. Επίσης προτιμώ να διατηρώ τουλάχιστον για δώδεκα μήνες τη θέση μου προκειμένου να επωφελούμαι από την ευνοϊκή μακροπρόθεσμη υπεραξία φορολογικού συντελεστή στις ΗΠΑ. 

Αλλά θέλω επίσης να πιστεύω ότι είμαι ρεαλιστής. Εάν μια μετοχή κάνει ένα ξαφνικό άλμα στην τιμή που θεωρώ υπερβολικό, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πουλήσω νωρίς. Είναι καλύτερα να παίρνεις τα κέρδη και να πληρώνεις τους φόρους από το να κρατάς μια θέση για πολύ καιρό και να βλέπεις τα κέρδη να χάνονται. 
Με την ίδια λογική, μπορεί να πουλήσω νωρίς αν η θέση μου αποδειχθεί λανθασμένη ή αν οι λόγοι για την αγορά των μετοχών πάψουν ξαφνικά να υφίστανται.

TRADERS´: Όταν αναλύετε σήμερα τις αγορές, ποιά είναι η προσέγγισή σας;

Sizemore: Υπάρχει τόση πληροφόρηση εκεί έξω που μπορεί να σε πνίξει. Για να βγάλεις νόημα πρέπει να τη φιλτράρεις. Προσωπικά, θέλω να ικανοποιούνται τέσσερα βασικά κριτήρια. Πρώτον, η μετοχή πρέπει να είναι στη σωστή πλευρά μιας μεγάλης μακροοικονομικής τάσης. Μπορεί να επιλέξεις μια μεγάλη εταιρεία, αλλά θα είναι μάταιο αν η ευρύτερη βιομηχανία έχει πρόβλημα ή εάν, για παράδειγμα, η μετοχή επηρεάζεταιυπερβολικά από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Δεύτερον, η μετοχή πρέπει να είναι φθηνή σε σχέση με το ιστορικό της και σε σχέση με ανάλογες μετοχές. Μπορείτε να μετρήσετε «τη φτήνια» με διαφορετικούς τρόπους, και χρησιμοποιώ διαφορετικές μετρήσεις για διαφορετικούς τύπους μετοχών (για παράδειγμα, η αναλογία τιμής/λογιστική αξία μπορεί να είναι χρήσιμη για μια επένδυση σε υποθήκη ακινήτου (mortgage real estate investment trust – REIT), αλλά άχρηστη για μια εταιρεία τεχνολογίας). Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι η τιμή της μετοχής είναι χαμηλότερη από την εσωτερική αξία.

Τρίτον, η διαχείριση πρέπει να είναι φιλική προς τους μετόχους. Θέλω να βλέπω ένα εκτενές ιστορικό από αυξήσεις μερίσματος, ένα ιστορικό καλά συγχρονισμένης επαναγοράς μετοχών ή, κατά προτίμηση, και τα δύο. Αλλά πιο φιλοσοφικά, θέλω να βλέπω μια ομάδα διαχείρισης που αναγνωρίζει ότι είναι εκεί για την εξυπηρέτησή σου, του μετόχου, και δεν διοικεί την εταιρεία για τους δικούς της λόγους.
Τέλος, θέλω να βλέπω δυναμική διαχείριση. Μεγάλες αγορές από άτομα εντός της εταιρείας αποτελούν γενικά ένα πολύ καλό σημάδι.

Αυτό είναι πιο χρήσιμο για μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες και πολύ λιγότερο χρήσιμο για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αλλά είναι κάτι που λαμβάνω πάντα υπόψη κατά την αξιολόγηση μετοχών. 
Εκτός από αυτά τα βασικά κριτήρια, συχνά προσπαθώ να βρω ένα συγκεκριμένο καταλύτη που θα στείλει τη μετοχή ψηλότερα. Αυτοί δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, αλλά όταν εμφανίζονται προσπαθώ να τους εκμεταλλευτώ. 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο περιοδικό Traders

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις