Πολιτική

Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας


«Η κρίση έχει κτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες και η μεγαλύτερη πληγή στα χρόνια της κρίσης, πέρα από τη μείωση του ΑΕΠ μας, δηλαδή τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου κατά 25% την πενταετία 2010-2014. Η μεγάλη πληγή ήταν η φυγή νέων ανθρώπων ως μετανάστες στο εξωτερικό, αλλά με μια πολύ σημαντική διαφορά από αυτήν του μεταναστευτικού ρεύματος της δεκαετίας του 1950 και του 1960, όπου τότε ήταν ανειδίκευτοι εργάτες. Σήμερα, στην πλειοψηφία τους, νέοι άνθρωποι με υψηλή εξειδίκευση, επιστημονική εξειδίκευση. Είναι το ονομαζόμενο και brain drain. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, αυτή τη ροπή και πώς να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα. Και πιστεύω ότι είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν το δούμε μακροσκοπικά, θα δούμε ότι έχουμε ως Πολιτεία, ως Κράτος, δαπανάμε χρήματα για να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους, τους δίνουμε εφόδια, γνώσεις στα σχολεία μας, στα Πανεπιστήμια και αμέσως μετά χάνουμε τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν πίσω στην Πολιτεία, στη χώρα, τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, διότι στελεχώνουν ως επί το πλείστον παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό και στηρίζουν ανταγωνιστικές οικονομίες» επεσήμανε στην ομιλία του, στο παράρτημα της Ξάνθης, του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ»  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιλέξει να αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία για να ξεκινήσει μία δύσκολη και επίπονη δουλειά σχεδόν από μηδενική βάση και να στηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να υπάρχουν υποδομές έτσι ώστε να φτιαχτεί επιτέλους το Χαρτοφυλάκιο της Έρευνας στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο μετονομάστηκε σε Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Και βέβαια, όπως συμπλήρωσε υπάρχει πλέον ειδική θέση αναπληρωτή υπουργού για την έρευνα. 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τη δυνατότητα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, να αυξηθεί, το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την Έρευνα και σε απόλυτο νούμερο, σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και ποσοστιαία, από το 0,6 στο 0,96, με στόχο να υπερβεί το 2017, το φράγμα του 1%. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας – Καινοτομίας, μέσα από το οποίο παρέχει ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά και χρηματοδότηση στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, προκειμένου να συνεχίσουν την ερευνητική τους προσπάθεια στη χώρα και να μην φύγουν στο εξωτερικό. 

Η Εκπαίδευση - Έρευνα – Καινοτομία είναι ένας κύκλος ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι μέσα σε αυτόν τον κύκλο θα πρέπει να ενταχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ιδίως την επιχειρηματικότητα  των νέων ανθρώπων, νέων ερευνητών και μη, δίνοντάς τους εφόδια και κίνητρα να ιδρύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να μπορέσουν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε το έργο τους να έχει μία αμφίδρομη δυναμική: Και οι ίδιοι   να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους αλλά και η δουλειά τους να δίνει μία προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. 

Αυτό το οποίο ζούμε τα πέντε χρόνια από το 2010 και μετά στη χώρα μας, είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, « μία πολύ στρεβλή οικονομική προσέγγιση, ένα πολύ στρεβλό οικονομικό μοντέλο που δεν αντιμετώπισε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αλλά έκανε μία κούρσα προς τα κάτω, προς τον πάτο. Μία πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, race to the bottom - μία κούρσα προς κάτω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους και την συρρίκνωση των μισθών. Η λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Είναι μία πρωτογονική, κατά την άποψή μου, οικονομική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων και παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Και για να το αντιστρέψουμε αυτό, πρέπει να επενδύσουμε ως προστιθέμενη αξία στην έρευνα και στην καινοτομία, στην παραγωγή νέας γνώσης και να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, να σταματήσουμε δηλαδή, την υποτίμηση της εργασίας, των μισθών και των εισοδημάτων και να ξεκινήσουμε μία στρατηγική, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα, αν και εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο παραγωγικότητα παρά τον όρο ανταγωνιστικότητα, διότι ο όρος ανταγωνιστικότητα δεν προδικάζει την καλυτέρευση της απόδοσής μας».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που παρά τις αντίξοες συνθήκες, επιμένουν και να μάχονται για να παράξουν έρευνα και γνώση, κάτι που όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό και πολύ κρίσιμο στις μέρες μας. 

Υποσχέθηκε τέλος ότι  κυβέρνηση, θα αντιστρέψει την υφεσιακή και πτωτική τροχιά της ελληνικής οικονομίας, θα ανασχέσει την ύφεση, την αποεπένδυση και την φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου, και θα ενισχύσει αυξάνοντας τις δαπάνες, και την προσοχή της στην έρευνα και την καινοτομία ώστε,  να στηρίξει την ερευνητική κοινότητα. Και βεβαίως θα συμβάλλει ώστε αυτός ο στόχος, αν όχι της πλήρους διακοπής, τουλάχιστον της εξομάλυνσης της απομείωσης της διαρροής των καλύτερων μυαλών από τη χώρα  προς στο εξωτερικό να γίνει πραγματικότητα. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις