Χρηστικά

Επιδότηση ρεύματος και τον Σεπτέμβριο – Αυξημένα ποσά ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ


Η επιδότηση ανέρχεται σε 15€/MWh, έναντι 10 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο

Yπό το βάρος των αυξήσεων- έστω και μικρών - στα ενεργειακά τιμολόγια Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, εξαιτίας του μίνι ράλι που πραγματοποίησαν οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής ρεύματος, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τη συνέχιση των ενεργειακών μέτρων στήριξης.

Προχώρησε, μάλιστα, σε αύξηση της επιδότησης σε σχέση μ’ αυτή που δόθηκε στα νοικοκυριά τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Σεπτέμβριο, ξεπερνά, συνολικά, τα 21,4 εκατ. ευρώ. Oι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια αφορούν όλα τα οικιακά τιμολόγια και όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου

Απόρροια της ραγδαίας αύξησης των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου το προηγούμενο διάστημα (έφτασαν πάνω από τα 43 ευρώ), η τιμή της χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στα 153,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πού θα κινηθούν τα τιμολόγια τον Σεπτέμβριο

Η ΔΕΗ διατήρησε σταθερό το βασικό της τιμολόγιο Γ1/Ν1 για το Σεπτέμβριο, δίνοντας τιμή  στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh. Συνολικά, πάντως, οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές είναι ανοδικές αν και υπάρχουν επιμέρους προϊόντα με προσφορές και εκπτώσεις.

Η μέση χρέωση των ιδιωτών προμηθευτών διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Συνολικά, πάντως, οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές είναι ανοδικές αν και υπάρχουν επιμέρους προϊόντα με προσφορές και εκπτώσεις.

Η μέση χρέωση των ιδιωτών προμηθευτών διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Ειδικότερα:

Protergia

Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,28 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 8% έναντι του τιμολογίου Αυγούστου, ωστόσο με την έκπτωση συνέπειας η τιμή διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά του ευρώ. 
Η Protergia προσφέρει το Value Plus στα 9,46 λεπτά (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 6%).

Elpedison

Στα 15,77 λεπτά ανά kWh από 14,87 τον Αύγουστο διαμορφώθηκε η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), που έχει πάγιο 5 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, το Elpedison Green Economy, η χρέωση είναι 8 λεπτά ανά kWh, όσο και τον Αύγουστο με π’αγιο στα 3,5 ευρώ. Σταθερή, έμεινε και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 12 λεπτά ανά kWh.

ΗΡΩΝ

Η ΗΡΩΝ με το πρόγραμμα Simply Generous Home προσφέρει 11,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1125 €/kWh), με ενσωματωμένη την έκπτωση 10% ποσότητας που προσφέρεται σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς προϋποθέσεις.  Mε τη συμπλήρωση 6 μηνών παραμονής στο πρόγραμμα, η έκπτωση ποσότητας ανεβαίνει στο 15% κι έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1063 €/kWh).

Φυσικό αέριο

H Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε τιμή στα 0,093 ευρώ/KWh

Volton

Η Volton προσφέρει 0,0945€ ανά κιλοβατώρα (9,45 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (0,1260€ ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας), καθώς και 0,1482€ ανά κιλοβατώρα (14,82 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Home Plus (0,1560€ ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).

Watt+Volt

Η Watt+Volt έχει το πρόγραμμα Reward  στα 18,28 λεπτά που με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται σε 12,28 λεπτά.

Volterra

Η Volterra επίσης διατήρησε σταθερό το δικό της τιμολόγιο στα 13,98 λεπτά τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα