Άμυνα & Διπλωματία

Ο Ερντογάν σφίγγει τον κλοιό στην Ελλάδα


Πώς η Αγκυρα επιχειρεί να... περικυκλώσει γεωπολιτικά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο - Οι συνομιλίες με τη Συρία για καθορισμό ΑΟΖ

Ενώ η κυβέρνηση και η ελληνική πολιτική σκηνή ασχολείται με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕ, η Τουρκία «ενορχηστρώνει» μια γεωπολιτική στρατηγική που έχει ως στόχο να στριμώξει περαιτέρω την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία.

Δρομολογεί συνομιλίες με τη Συρία για μια συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ, η  οποία θα είναι στα πρότυπα του τουρκιλιβυκού μνημονίου. Επιδιώκει, μέσω αυτή της κίνησης να σφίξει τον κλοιό στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο και να τις περικυκλώσει γεωπολιτικά από δυσμάς και ανατολάς την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ.

Επιστολή που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει τα σχέδια της Αγκυρας και την «παγίδα» που στήνει σε Αθήνα και Λευκωσία

Η τουρκική ηγεσία έχει δώσει εντολή στις τουρκικές υπηρεσίες να συντάξουν μια συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία. Στόχος είναι η διασφάλιση των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (KKTC), όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Κατεχόμενα.

Ενεργοποιείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Την ίδια στιγμή η τουρκική διπλωματία επιμένει πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νόμιμο» και «προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην περιοχή», απορρίπτοντας τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.  Πριν από περίπου μια εβδομάδα η Αγκυρα ανέβασε την ένταση και προχώρησε στην ενεργοποίηση του μνημονίου με τη Λιβύη, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) υπέγραψε νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), ανοίγοντας τον δρόμο για τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται εντός της θαλάσσιων συνόρων που ορίζει του τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επί του παρόντος παραμένει ασαφές αν τα επιλεγμένα θαλάσσια οικόπεδα συμπίπτουν με τις ζώνες που ήδη έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προς δημοπράτηση. Είναι πιθανό πάντως, να πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται νοτιοανατολικώς της Κρήτης.

Η ελληνική αντίδραση και η συνάντηση Γεραπετρίτη με Χαφτάρ

Η «φιλοδοξία» της Άγκυρας να προχωρήσει σε συμφωνία με νέα συριακή ηγεσία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και η «πληγή» του αντίστοιχου τουρκολιβυκού συμφώνου που παραμένει ανοιχτή, ασφαλώς βρίσκονται στην προμετωπίδα της ατζέντας του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας που αναδεικνύεται σε σημαίνων παίκτη στη Μέση Ανατολή, όπως και η πρόθεσή της να επεκτείνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, καταστούν αναγκαία την άμεση ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη. Ο κ.Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ντε φάκτο κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος αποτελεί το πρόσωπο κλειδί, έτσι ώστε η Βουλή της χώρας να μην επικυρώσει.

Παράλληλα η Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς- σε συνεννόηση με την Λευκωσία- τις ενέργειες της Τουρκίας με σύμμαχο την Τουρκία. Είναι προφανές ότι αν Αγκυρα και Δαμασός συνάψουν συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, θα προχωρήσουν σε άμεση απόρριψή του, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομο και ανυπόστατο όπως το τουρκολιβυκό

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα