Διεθνή

Μαζικό κύμα οργής στους δρόμους της Ισπανίας για τη στέγαση


Πιέζεται για εκλογές ο Σάντσεθ.

Σε καθεστώς κοινωνικού αναβρασμού βρίσκεται η Ισπανία, καθώς χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην οξεία στεγαστική κρίση. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το συνδικάτο ενοικιαστών και έλαβε χώρα λίγο μετά την καταψήφιση από το κοινοβούλιο των μέτρων που είχε προτείνει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Στην πρωτεύουσα, όπου ακτιβιστές στρατοπεδεύουν σε κεντρική πλατεία εδώ και οκτώ ημέρες, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή κυμαίνονται από 70.000 άτομα σύμφωνα με τις αρχές έως 500.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η εκπρόσωπος του συνδικάτου, Βαλέρια Ράκου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η λαϊκή εξουσία των οκτώ ημερών πέτυχε περισσότερα από οκτώ χρόνια προοδευτικής διακυβέρνησης», προσθέτοντας ότι η πολιτική επιστρέφει οριστικά στα χέρια του λαού.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν πολίτες όπως η 41χρονη κηπουρός Αντάρα Φρέιλε και ο 31χρονος τεχνικός Χαβιέρ, οι οποίοι μοιράζονται μικρά διαμερίσματα δίνοντας το ήμισυ του μισθού τους για ένα δωμάτιο, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω των εξωφρενικών τιμών.

Επεισόδια στην περιφέρεια και σοβαρά προβλήματα

Το κύμα διαμαρτυρίας δεν περιορίστηκε στη Μαδρίτη. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Σανταντέρ, Σεγόβια και Τολέδο, ενώ η προγραμματισμένη πορεία στη Βαρκελώνη ματαιώθηκε λόγω καταιγίδας. Στη Βαλένθια, ωστόσο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, οι οποίες άφησαν πίσω τους πέντε συλλήψεις και εννέα ελαφρά τραυματισμένους αστυνομικούς.

Οι διαμαρτυρίες αυτές πυροδοτήθηκαν αρχικά πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα άνω των 80 ετών εκδιώχθηκε από το σπίτι της στη Μαδρίτη, μετατρεπόμενη στο σύμβολο της απόγνωσης που βιώνουν χιλιάδες ενοικιαστές. Οι πολίτες κατηγορούν ευθέως τις τουριστικές πλατφόρμες τύπου Airbnb και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια ότι λυμαίνονται την αγορά, αγοράζοντας μαζικά ακίνητα και εκτοξεύοντας το κόστος ζωής στα ύψη.

Πολιτικό αδιέξοδο και φάσμα πρόωρων εκλογών

Η απόρριψη των κυβερνητικών νομοσχεδίων από το κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή έχει φέρει σε οριακό σημείο την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Τα απορριφθέντα μέτρα προέβλεπαν την αναστολή των εξώσεων για ευάλωτες ομάδες έως το 2030, αυστηρότερους περιορισμούς στα κερδοσκοπικά funds και την αυτόματη ανανέωση των μισθώσεων. Με τη θητεία της Βουλής να λήγει τυπικά το 2027, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μερικές ημέρες πίστωση χρόνου για να αποφασίσει αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Την ίδια στιγμή, η πίεση από την αντιπολίτευση κορυφώνεται. Ο επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόo, κάλεσε ανοιχτά τον πρωθυπουργό να σταματήσει τα παιχνίδια καθυστερήσεων και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο». Η έλλειψη προσιτής στέγης παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό «αγκάθι» στην Ισπανία, με τους πολίτες να απαιτούν ρυθμίσεις και θεσμική προστασία απέναντι στην κερδοσκοπία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα