Σε πολιτική ταπείνωση εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ για τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προηγείται με ευρεία διαφορά στις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας πίσω τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
Η επικείμενη κάλπη επιβεβαιώνει την ενίσχυση της ακροδεξιάς έναντι των παραδοσιακών συστημικών κομμάτων. Παράλληλα, ο Μερτς προσέρχεται στην αναμέτρηση —καθώς και σε εκείνες της 20ής Σεπτεμβρίου στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και στο Βερολίνο— οντας ο λιγότερο δημοφιλής Καγκελάριος στην ιστορία μετά από 16 μήνες θητείας. Στους κόλπους του CDU συζητείται πλέον σιωπηλά ακόμα και το σενάριο αντικατάστασής του (Kanzlertausch).
Δεν κάνω εικασίες σήμερα για το τι θα συμβεί την επομένη. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση υπό το φως των αποτελεσμάτων και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εμποδίσουμε τη Σαξονία-Άνχαλτ να πέσει στα χέρια των ριζοσπαστών.
Σενάριο 1: Αυτοδυναμία της AfD και η τακτική της αντιπολίτευσης
Εάν η AfD συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που η ακροδεξιά αναλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία σε γερμανικό κρατίδιο.
Ορισμένα στελέχη του CDU βλέπουν σε αυτό μια ευκαιρία απομυθοποίησης της AfD, θεωρώντας ότι η διακυβέρνηση θα αποδείξει την αδυναμία της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Την ημέρα που ο [Ζίγκμουντ] θα γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου, έχει τελειώσει. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Θα αποτύχει ως πρωθυπουργός. Δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο ντόμινο για τις επόμενες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του ερχόμενου έτους. Επιπλέον, φέρνει στην επιφάνεια την αμφισβήτηση του «τείχους προστασίας» (Brandmauer), δηλαδή της δέσμευσης του Μερτς για μη συνεργασία με την ακροδεξιά, την οποία ορισμένα τοπικά στελέχη θεωρούν ξεπερασμένη.
Σενάριο 2: Κυβέρνηση μειοψηφίας και η εξάρτηση από την αριστερά
Στην περίπτωση που η AfD δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το δεύτερο CDU θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συμμαχίες. Καθώς ο Μερτς έχει αποκλείσει τη συνεργασία τόσο με την AfD όσο και με το αριστερό Die Linke (που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις), το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και ενδεχομένως τους Πράσινους.
Μια τέτοια κυβέρνηση θα εξαρτάται αναγκαστικά από την ανοχή ή τις ψήφους του Die Linke για την εκλογή πρωθυπουργού και τη νομοθέτηση, όπως συμβαίνει ήδη στη Θουριγγία και τη Σαξονία. Η προοπτική αυτή προκαλεί έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς τοπικές οργανώσεις του CDU υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση από την αριστερά αποδυναμώνει το κόμμα και τροφοδοτεί την επιχειρηματολογία της AfD.
Αμφισβήτηση του αποτελέσματος και αποδοκιμασίες
Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ανησυχίες ότι η AfD προετοιμάζει το έδαφος για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, εκδίδοντας δελτία Τύπου και κάνοντας αναρτήσεις για την επιστολική ψήφο δια στόματος του επικεφαλής υποψηφίου της, Ούλριχ Ζίγκμουντ.
Στο πεδίο της προεκλογικής εκστρατείας, η παρουσία του Μερτς στην ανατολική Γερμανία κρίνεται ανεπιθύμητη από τοπικά στελέχη. Στις λίγες εμφανίσεις του, ο Καγκελάριος ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες από πολίτες που τον χαρακτήριζαν «Πινόκιο» και «πολεμοκάπηλο», οδηγώντας μέχρι και σε ακύρωση προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.