Πολιτική ένταση στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προκαλεί η διαχείριση της υπόθεσης Jeffrey Epstein από την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας το ρήγμα ανάμεσα στους πιστούς υποστηρικτές του αμερικανού προέδρου και πιο ανεξάρτητες φωνές εντός του κόμματος.
Η άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία σχετικά με τον Epstein και οι αντικρουόμενες δηλώσεις της Γενικής Εισαγγελέως Pam Bondi, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε αρκετούς Ρεπουμπλικανούς βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο συντηρητικός βουλευτής Thomas Massie, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταθέσει αίτημα αναγκαστικής ψήφισης (discharge petition) για την πλήρη δημοσιοποίηση των φακέλων.
Ακόμη και στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson, κάλεσαν τη Bondi να εξηγήσει δημόσια τις δηλώσεις της, ότι έχει στα χέρια της την περιβόητη «λίστα πελατών» του Epstein. Η δήλωση της Bondi σε συνέντευξή της στο Fox News ότι «έχει τη λίστα στο γραφείο της» ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τη μεταγενέστερη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι «δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο να δημοσιευτεί».
«Μου αρέσει η Pam, αλλά θέλουμε το Υπουργείο να εστιάζει σε ουσιώδεις προτεραιότητες», δήλωσε ο Johnson, προσθέτοντας ωστόσο πως η διαφάνεια αποτελεί «την καλύτερη προσέγγιση».
Ο Τραμπ επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας πως η υπόθεση Epstein «είναι βαρετή» και «μόνο κακοπροαίρετοι ή τα fake news θέλουν να την κρατήσουν στην επικαιρότητα». Ωστόσο, η κοινή γνώμη φαίνεται να διαφωνεί. Δημοσκόπηση του CNN έδειξε πως μόλις το 3% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από τις πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ το 40% των Ρεπουμπλικανών δηλώνει δυσαρεστημένο.
Αν και η Bondi διαβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, η αμηχανία της για τις εξελίξεις είναι εμφανής. Ενώ δήλωσε ότι «εργάζεται στενά» με τον νέο Διευθυντή του FBI, Kash Patel, απέφυγε να σχολιάσει τη σχέση της με τον αναπληρωτή διευθυντή Dan Bongino, πρώην πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών και γνωστό σχολιαστή που έχει αμφισβητήσει τη διαχείριση της υπόθεσης.
Η πίεση εντός του GOP εντείνεται, καθώς κάποιοι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να συνδυάσουν την ανάγκη προώθησης της κυβερνητικής ατζέντας με τις δεσμεύσεις τους στους ψηφοφόρους για διαφάνεια και «καθάρισμα» της πολιτικής σκηνής. Ενδεικτικά, ο Ρεπουμπλικανός Ralph Norman επιχείρησε να εισάγει τροπολογία σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα, που θα απαιτούσε την άμεση δημοσίευση των φακέλων Epstein.
Το ζήτημα προσφέρει στους Δημοκρατικούς ένα νέο πεδίο αντιπολιτευτικής πίεσης. Ο ηγέτης της μειοψηφίας Hakeem Jeffries δήλωσε πως αν η κυβέρνηση δεν προβεί σε δημοσιοποίηση, τότε το Κογκρέσο «οφείλει να αναλάβει δράση».
«Ο αμερικανικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά. «Τι, αν μη τι άλλο, προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση Τραμπ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης;»
Η υπόθεση Epstein, ένας διαχρονικός πυρήνας θεωριών συνωμοσίας και καχυποψίας, επανέρχεται με ένταση στην πολιτική ατζέντα και απειλεί πλέον να μετατραπεί σε σημείο καμπής για την ενότητα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του 2026.