Ο καύσωνας που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, χωρίς ενδείξεις άμεσης αποκλιμάκωσης. Από τη Ρώμη έως τη Γρανάδα και τη Λισαβόνα, οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ, ενώ οι τοπικές αρχές λαμβάνουν κατεπείγοντα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και των τουριστών.
Στην Ιταλία, τουρίστες βιώνουν την εξουθενωτική ζέστη στο «πετσί» τους. «Επρόκειτο να επισκεφθούμε το Κολοσσαίο, όμως η μητέρα μου παραλίγο να λιποθυμήσει», δήλωσε η Βρετανίδα τουρίστρια Άννα Μπέκερ, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή της. Σήμερα, 21 ιταλικές πόλεις –μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Νάπολη, η Φλωρεντία και το Μιλάνο– έχουν τεθεί σε μέγιστο συναγερμό λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Ασθενοφόρα έχουν τοποθετηθεί κοντά σε δημοφιλή αξιοθέατα, ενώ τα νοσοκομεία αναφέρουν αύξηση 10% στα περιστατικά θερμοπληξίας.
Στη Βενετία, οργανώνονται δωρεάν επισκέψεις σε κλιματιζόμενα μουσεία για πολίτες άνω των 75 ετών, ενώ στη Ρώμη διατίθεται δωρεάν είσοδος σε πισίνες για όσους είναι άνω των 70.
Στην Ισπανία, η πόλη της Γρανάδα κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 46 βαθμών Κελσίου –την υψηλότερη από την έναρξη καταγραφής δεδομένων– ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 45,2°C που είχε σημειωθεί το 1965 στη Σεβίλλη. Η θερμοκρασία στη Μεσόγειο ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου στις Βαλεαρίδες, τιμή που είναι χαρακτηριστική για τον Αύγουστο, σύμφωνα με την AEMET.
Στην Πορτογαλία, περιοχές του νότου, μεταξύ των οποίων και η Λισαβόνα, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) προειδοποιεί για «εξαιρετικά υψηλές» μέγιστες θερμοκρασίες έως και την επόμενη ημέρα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σικελία, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με 15 διαφορετικές εστίες.
Στη Γαλλία, 73 από τα 95 διαμερίσματα της χώρας έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France προβλέπει θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις νότιες ακτές. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, με θερμοκρασίες μεταξύ 39 και 40 βαθμών σε πολλές περιοχές.
Μοναδική «όαση δροσιάς» στη Γαλλία παραμένουν τα παράλια της Μάγχης, όπου ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους 30 βαθμούς.